Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Pirot za jačanje položaja žena u društvu

rssBookmark and Share

Pirot 10.11.2013. JužnaSrbija.Info

Potpisivanjem Evropske povelje o rodnoj ravnopravnosti, Pirot se priključio gradovima Evrope, koji podstiču jačanje položaja žena u društvu. Još deset naših gradova potpisnici su te povelje, ali je Pirot, zbog svojih aktivnosti, prepoznat kao "lider".

Pirot za jačanje položaja žena u društvu

Uprkos konstataciji da Pirot u odnosu na druge sredine "prednjači" u oblasti rodne ravnopravnosti, malo je žena na rukovodećim položajima.

Direktorka centra za socijalni rad u Pirotu Marija Vasić kaže da je razlog verovatno patrijarhalna sredina koja mnogo ne podstiče ženu da se bavi rukovodećim poslovima i da posveti pažnju svojoj karijeri.

Shodno tradiciji, žene u Pirotu su češće na odgovornim položajima u oblasti zdravstva i socijalne zaštite, ali ne i u prosveti gde je od 11 obrazovnih ustanova samo u jednoj žena direktor  škole.

Politika je pak posebna priča. Iako većina opštinskih odbora stranaka tvrdi da su oko 30 odsto članova žene, njih na rukovodećim položajima nema, a dodatni problem predstavlja to što su unapred suočene sa predrasudama.

"Ako pogledate komentare i napise o ženama koje se bave politikom, one su često uvredljive  i  vrlo lične, što nikada nećete videti da se komentariše jedan muškarac političar, koji se uvek tretira mnogo ozbiljnije i čije mišljenje se mnogo više uvažava", kaže Mira Marjanović, savetnik u Upravi za rodnu ravnopravnost.

Od 169 gradova u Srbiji samo u devet su žene predsednici opština. Pirot, na primer, nikada  u svojoj istoriji nije imao ženu predsednicu. Zamenica i predsednica Izvršnog odbora i Načelnica okruga, usamljeni  su  slučajevi i to je najviši nivo koje su žene ovde dostigle u politici.

U lokalnoj samoupravi Pirota, pak, kažu da žene čine većinu u vođenju opštinske uprave.

"Tradicionalno je mesto načelnika opšte uprave i mesto načelnika finansija rezervisano za žene, skoro deset i više godina. Imamo tu i sekretara opštinskog veća, šeficu Kancelarije za lokalni ekonomski razvo, šefice pojedinih odeljenja...", kaže predsednik Opštine Pirot Vladan Vasić.

Stručnjaci iz oblasti rodne ravnopravnosti ističu da je najvažnije ekonomsko osnaživanje žena, ali i volja zajednice da se nešto suštinski promeni u lokalnoj sredini, jer, kako kažu, bez primene u praksi , strategije i puko potpisivanje dokumenata, ostaće samo slovo na papiru.

Komentara: 0


#   Pirot   Vladan Vasić   Centar za socijalni rad   Marija Vasić   Mira Marjanović   predsednik opštine
@kzpvladanvasic @


 


[ Dodaj komentar ]