Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Aleksić: Šta je preče "sukob interesa" ili pomoć građanima?!

rssBookmark and Share

Niš 24.02.2016. Z.Stojnić, Južna Srbija Info

"Kada dođete u situaciju da birate da li će te pomoći onima kojima je to najpotrebnije a pritom možda narušavate neki od kodeksa, ja sam spreman da pomognem i pored svih kritika", rekao je Srđan Aleksić u razgovoru za Južnu Srbiju.

Srđan Aleksić, Foto: Južna Srbija Info
Srđan Aleksić, Foto: Južna Srbija Info

Ekipa portala Južna Srbija Info razgovarla je sa advokatom i aktuelnim gradskim većnikom Srđanom Aleksićem o njegovom radu, vizijama i načinu kako da se olakša život običnog čoveka a politika postane pristupačna i u službi građana.

Aktivni ste na više polja, advokatura, Gradsko veće, okupljnje preduzetnika, dijaspora. Kako sve to postižete?

- Ono što me održava i motiviše je pre svega želja da učestvujem u pomoći građanima. To se najviše odnosi na moju osnovnu profesiju, a to je advokatura, i to se vidi iz mog dosadašnjeg rada. Ponosan sam na uspehe koje smo zajedno postigli u Strazburu boreći se za prava ratnih veterana.Ta borba još nije gotova i stav Velikog veća je da u samoj Srbiji još uvek nisu iskorišćena sva pravna sredstva, kao i da je domaće sudstvo doraslo zadatku. Pravda i pravo su na našoj strani i to nam daje još veću snagu da idemo do kraja.

Imali ste određene "probleme" sa Agencijom za borbu za borbu protiv korupcije i LAF-om, kako na to gledate i kako te stavove pomiriti u vašem slučaju?

- Da, to jeste ključno pitanje. Kada se nađete u takvoj situaciji treba da odmerite šta je to, što je prioritet. Ja sam se zbog svoje želje i svog rada našao u unakrsnoj vatri i spreman sam na posledice, ali opet kad bih birao, odlučio bi se da budem koristan drugima. Čini mi se da sami propisi nisu do kraja regulisani i često smo ostavljeni da sami donosimo odluke. Na tome treba još da se radi i da se tačno zna zakonska regulativa i onda će svima jednostavnije.

U javnosti se sve više govori o tome kako bi političari na izvršnim funkcijama morali iza sebe da imaju profesionalnu karijeru. Šta Vi mislite o tome?

- Potpuno podržavam takav stav javnosti. Da bi neko mogao da se bavi izvršanom politikom i opravda njeno pstojanje, mora da bude rasterećen i iskreno zastupa građane. Ja nemam problema sa tim, profesionalno sam ispunjen i to je za mene velika olakšica jer tako mogu suštinski da se bavim politikom bez "repova" i da zastupam građane i rešavam njihove probleme. To se i vidi iz mog dosdašnjeg rada i ponosan sam na to.

Okupljte i preduzetnike, odnosno pokušavate da nađete model za ljihovo približavanje sistemu?

- Da. Kako "velika" privreda i industrija nisu na zavidnom nivou, šansa je u malim i srednjim preduzećima, preduzetnicima, zanatlijama. Tim ljudima treba olakšati poslovanje kroz razne vidove. Svi znamo, a ja to mogu da potvrdim, koliko su na zapadu cenjni preduzetnici i zanatlije. Oni su nosioci dobrog dela privrede. Moje angažovanje se ogleda u pravnom smislu i na pomolu je jedna ideja i inicijativa koja treba da zaživi. Uskoro ćete čuti o tome. Jako potrebna i dobra stvar.

Imate dobre odnose sa dijasporom. Kakva su Baša iskustava, šta Vam kažu naši ljudi u resejanju?

- Pre svega ih "muči" taj odnos države koji često nije regulisan. Većina njih bi rado uložila, investirala u maticu, ali nailaze na velike probleme, počevši od administracije, papirologije. Našim ljudima treba olakšati sam pristup. Kada dođu ovde tokom godišnjih odmora oni nemaju vremna za duge redove i čekanje. Takođe očekuju jače odnose same države i konkretnu inicijativu. Imaju problema i sa glasanjem. Mišljenja sam da bi elektronsko gasanje pod hitno moralo da zaživi. Dalje, mnogi od njih bi proveli svoje penzionerske dane u Srbiji, ali za to moraju da se stvore uslovi, kao na primer izgradnja domova za stare po svetskim standardima, regulisanjem zdravstevenog i osiguravajućeg sistema. Dobre volje u dijsapori ima, na nama je potez.

Član ste najbrojnije partije u Srbiji. Da li je moguće da pojedinac iz bilo koje stranke bude samostalan u svom radua da se pritom ne ogluši o partijsku disciplinu?

- Ako radite svoj posao požrtvovano, bez velikih političkih ambicija i na pravi način siguran sam da neće biti problema i da će to neko u vrhu partije prepoznati.

Kako i gde Srađan Aleksić vidi sebe nakon predstojećih izbora?

- Ja ne bih sa tim da licitiram. Iza mene stoji rad, samo rad i rezultati. Ako građani to prepoznaju onda sam spreman i da opravdam njihovo poverenje. Ono što me je uvek vodilo i motivisalo, je učiniti da se moj sugrađanin, komšija oseća dostojanstvenim. Jednostavno, čovek na prvom mestu!

 

 

 

Komentara: 0


#   Niš   SNS   Gradsko veće   Južna Srbija region   Južna Srbija Info   advokat   politika   veterani   dijaspora   Srđan Aleksić   preduzetništvo
@sns_srbija @juznasrbija @


 


[ Dodaj komentar ]