Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Ekonomija: Er Srbija leti u propast?

Bookmark and Share

03.03.2016. vesti-online.com, Nedeljnik Vreme

Otvaranje direktne avionske linije Beograd-Njujork je pravi spektakl za tvorca ove političke, a ne ekonomske ideje - predsednika Vlade Aleksandra Vučića. Međutim, ova leteća avantura će skupo koštati Srbiju, predviđa Draško Vujović, nekadašnji čelnik Jata, u intervjuu nedeljniku "Vreme".

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

- Prvo, u Evropi nema aerodroma sa manje od pet miliona putnika godišnje a da ima direktnu vezu sa SAD. Takođe, u saobraćaj ulazimo sa samo jednim avionom, a i taj neće biti nabavljen preko tendera, već od partnerske firme Etihada. Šta ćemo ako se avion pokvari, ako zbog promene rute izgubi vreme sletanja i poletanja u Njujorku - pita se Vujović.

Gibanica i narodnjaci

Vujović kao problem vidi i koncept usluge za letu za Njujork. On ističe da Er Srbija planira da privuče putnike iz regiona koji bi potom leteli iz Beograda za SAD.
- A onda će ih u avionu dočekati s narodnjacima i gibanicom - primetio je Vujović.
Podsetimo, Er Srbija vrlo ambiciozno planira da sa samo jednim avionom leti preko Atlantika pet puta nedeljno, počevši od 23. juna. Takvi letovi su neisplativi, čak i Lufthanzi i drugim velikim kompanijama, ali te velike kompanije generišu ogroman regionalni saobraćaj i otuda u Evropi i imamo čvorišta u Frankfurtu, Minhenu, Londonu ili Amsterdamu, na primer.

Dijaspora slab argument

Tačno je da između Beča i Istanbula nema aerodroma s direktnim letovima za Njujork, ali postoji dobar razlog zašto je to tako. Grčka, na primer, ima daleko brojniju dijasporu od Srbije i članica je EU, poslovno povezana sa SAD, pa nema letove iz Atine.
- Uostalom, ako je to tako isplativo, kako se nijedna američka kompanija nije setila genijalne ideje i otvorila liniju ka Beogradu - zaključio je Vujović.

Premijer Srbije je, ruku na srce, otvoreno priznao da će linija biti gubitaška bar tri godine, te da se "otvara zbog prestiža". Ono što nije rekao jeste da će taj gubitak pokriti građani Srbije.

- Lufthanza može da ima početnu cenu karte od 500 evra, ali je to zato što ima punu biznis klasu i popunjenost kabine 96 odsto. A Er Srbija će kao novi takmac na tržištu morati da ide s niskom cenom. Međutim, ako ne bude imala deset putnika u biznis klasi, to će morati da se prelije na ekonomsku klasu. Za pet letova nedeljno moramo imati 105.000 putnika godišnje na liniji - dodaje Vujović. On podseća da od četiri miliona putnika u Beogradu njih 600.000 leti samo između Beograda i Podgorice i Tivta, a tu su i strane kompanije.

Komentara: 0


#   saobraćaj   letovi   Er Srbija   intervju   ekonomija   Njujork   Draško Vujović  
@airserbia @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima