Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Koliko (ne) poznajemo NIŠKU TVRĐAVU

rssBookmark and Share

Niš 14.03.2022. Južna Srbija Info

Utorak, 15. mart 2022. godine, Mala sala Niškog kulturnog centra,u 18 sati, autorsko predavanje istoričara Vladimira Jovanovića, Koliko (ne) poznajemi NIŠKU TVRĐAVU.

Koliko (ne) poznajemo NIŠKU TVRĐAVU

„Priča o Nišu je priča o njegovoj tvrđavi. Veličanstveni antički grad NAISSUS, neosvojivo vojno uporište,ekonomski i kulturni centar i poznato središte brojnih kultova, od  samog nastanka svedok je mnogih zbivanja u istoriji, čiji značaj je često prevazilazio okvir jednog provincijskog grada.  Dobri temelji na kojima je podizan kao što su prometna raskrsnica, razvijeno zanatstvo, trgovina i prirodna bogatstva u okolini, u određenim periodima omogućili su mu da dosegne visine mnogih velikih gradova u Rimskom i Vizantijskom carstvu, srednjovekovnoj Srpskoj državi, kao i u dugovekovnoj Osmanskoj imperiji. U njemu su se rađali znameniti ljudi, odigravali razni događaji i donosile teške odluke.

Danas bogat materijalnim i nematerijalnim nasleđem koje potiče iz tih različitih  istorijskih epoha predstavlja izuzeno važan deo ne samo nacionalne, nego i svetske kulturne baštine. Zato i ne čudi da je oduvek bio predmet intersovanja mnogih svetskih putnika.  Neki su ostajali duže, nekima je bio usputna stanica u kojoj su se zadržavali dan ili dva, ali su gotovo svi ostavljali zapise o njegovim znamenitostima i obeležjima. Jedno od najbitnijih događaja i obeležja i deo skoro svke priče  je upravo Niška tvrđava. Mnogobrojan arheološki materijal pronađen u njoj i okolnim  „nekropolama“,  pisane reči kojima je opisana ali i legende koje su prenosile njenu slavu, su samo jedan od načina „putovanja kroz epohe“ koje će vas provesti kroz istoriju Niša pisane skoro dva milenijuma.
Neke od tih priča sigurno znamo, ali sigurno ima još toga što možemo saznati i naučiti.“ (istoričar Vladimir Jovanović)

Vladimir Jovanović je šef odseka za razvoj i unapređenje turističkog proizvoda u Turističkoj organizaciji Niš, istoričar/Master ekonomista za turizam i hotelijerstvo, turistički radnik, koji već više od 15 godina radi na razvoju turizma grada Niša. Kao nekadašnji direktor ove organizacije učestvovao u raznim projektima pisanja strategije razvoja , promocije i brendiranja grada kao destinacije. Zaljubljenik u fotografiju i istoriju, veliki „lokal patriota“ jedan je od članova tima za odabir grba Opštine Medijana i aktivni saradnik na dokumentarnoj emisiji Niške televizije „ArhiNiš“.


#   Niš   Niški kulturni centar   Niška tvrđava
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima