Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Vuku Ršumoviću nagrada za najbolji film na festivalu LIFFE

rssBookmark and Share

Leskovac 13.09.2015. Blic, JugMedia, Južna Srbija Info

Gran pri “Živojin Žika Pavlović” na ovogodišnjem Leskovačkom internacionalnom festivalu filmske režije (LIFFE) pripalo je srpskom reditelju Vuku Ršumoviću za film “Ničije dete”.

Vuku Ršumoviću nagrada za najbolji film na festivalu LIFFE

Ršumović, koji je dobio i ček na 450.000 dinara, rekao je da mu ova nagrada posebno znači zato što je bio student Živojina Pavlovića na Fakultetu dramskih umetnost.

“Bio je fantastičan pedagog i neverovatan sinesta. Napravio je više remek dela, a neki od tih filmova su jako uticali na mene”, kazao je Ršumović na dodeli nagrada u LKC-u.

Druga nagrada za najbolju režiju otišla je u ruke Vinka Moderndorfera za film “Inferno”, a treća Gorana Radovanovića za film “Enklava”.

Nagradu “Zlatni lešnik” za najbolju žensku ulogu podelile su glumica Inti Šraj za ulogu u filmu “Do balčaka” i Jovana Stojiljković za ulogu u filmu “Panama”, koja je u izjavi “Blicu” kazala da je ova nagrada posebno važna jer o njoj odlučuju eminentni reditelji.

I nagrada “Zlatni lešnik” za najbolju mušku ulogu ravnopravno je dodeljena glumcima dečacima Filipu Šubašiću koji igra u “Enklavi” i Denisu Murtiću za film “Ničije dete”, uz obrazloženje da su “dva osvežavajuća lica u srpskoj kinematografiji, sa očigledno autentičnim talentima”.

Specijalno priznanje potshumno je dodeljeno glumcu Đuzi Stojiljkoviću za “iznavredni poluvekovni doprinos kulturi regiona, kao i hrvatskom reditelju Ognjenu Sviličiću za “Takva su pravila”.

Po prvi put specijalnu nagradu dobila je leskovačka publika za dolazak u bioskop i “promišljane sveta u kome živi”.

O nagradama je odlučivao stručni žiri u sastavu: Branko Šmit, reditelj iz Hrvatske, Branko Baletić, reditelj iz Crne Gore i srpski glumac Branislav Lečić, koji je kazao da je snaga LIFFE to što otvara i postavlja pitanja.

“Uliva poverenje da se kulturnim jezikom, jezikom civilizacije i razumevanja može uspostaviti kontakt: razumeti drugu stranu i ne stvarati zidove između ljudi. Nama je to više nego potrebno, ne samo kada je u pitanju region bivše Jugoslavije, nego nam je potrebno da komuniciramo međusobno”, kazao je Lečić.

Organizator LIFFE bio je Leskovački kulturni centar, a pokrovitelji Ministarstvo kulture, grad Leskovac, kompanija „Zdravlje Actavis“ i Filmski centar Srbije.

JugMedia

Komentara: 0


#   Leskovac   film   Kulturni centar Leskovac   Vlastimir Stojiljković Đuza   Jovana Stojiljković   LIFFE festival   Branko Baletić   Vuk Ršumović   Branislav Lečić   Živojin Žika Pavlović  
@


 


[ Dodaj komentar ]