Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Počela proizvodnja ruske vakcine "Sputnjik 5" protiv koronavirusa

Bookmark and Share

15.08.2020. VESTI.RU, RTS, Južna Srbija Info

Rusko ministarstvo zdravlja saopštilo je da je počela proizvodnja vakcine protiv koronavirusa (sputnjik 5) koju je razvio Nacionalni istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju "Gamalej".

Krenula proizvodnja ruske vakcine protiv koronavirusa
Krenula proizvodnja ruske vakcine protiv koronavirusa

Šef centra Aleksandar Gintsburg rekao je ranije da vakcinu u ovom trenutku mogu proizvesti tri ruska preduzeća, koja su prilagodila svoju tehnologiju proizvodnje.

Prema njegovim rečima, u narednih mesec i po dana svako od ovih preduzeća može da proizvede oko milion doza vakcine, a do kraja godine i do milion i po do dva miliona. 

Trenutno se priprema treća faza ispitivanja vakcine, u kojoj će učestvovati 2.000 ljudi. U toj  fazi će se istražiti uticaj na starije od 60 godina.

Rusija je 11. avgusta registrovala vakcinu protiv koronavirusa, koja je dobila ime sputnjik 5, što je učinilo prvom na svetu.

Prema rečima šefa ruskog fonda za direktna ulaganja Kirila Dmitrijeva, Rusija je već dobila prijave iz 20 zemalja sveta za milijardu doza vakcine.

Vest da je Rusija prva registrovala vakcinu protiv koronavirusa preneli su svi svetski i regionalnni mediji, a izazvala je uzbunu među stručnjacima za javno zdravlje, koji kažu da je teško verovati u vakcinu za koju nisu objavljeni svi relevantni podaci.  

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da Rusija održava veoma bliske kontakte sa Svetskom zdravstvenom organizacijom po pitanjima razvoja i upotrebe vakcine. 

Komentara: 0


#   Rusija   vakcinacija   Marija Zaharova   Koronavirus   kovid vakcina
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima