Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Miročki sir pored italijanske mocarele i parmezana, među najboljih 50 u svetu

rssBookmark and Share

Zaječar 28.12.2023. VANjA ČOLIĆ, RTS - Južna Srbija Info

Najprestižni gastronski sajt „Tejst Atlas" - (https://www.tasteatlas.com/), objavio je spisak pedeset najboljih sireva na svetu, među kojima se uz čuveni italijanski parmezan i mocarelu našao i sir sa Miroča. Miročki sir spravlja se na tradicionalni način, a receptura se prenosi sa generacije na generaciju, izveštava RTS.

Foto: RTS skrinšot
Foto: RTS skrinšot

Ljubinka Pavlović sa Miroča svakoga dana siri sto litara mleka. Sada je kaže mnogo lakše jer ima sve što je potrebno za prozvodnju. Da bi dobila najbolji proizvod poštuje stari recept, posle sečenja sir se bari u surutki.

Na pitanje koliko će ostati tako da se bari sir odgovara: „Nekih sat, sat i po i posle toga se usoli".

U kući nikad nemaju sira na lageru jer se sve proda unapred. Zbog posebne strukture ovaj sir može da se griluje i zbog toga je nezaobilazan u dobrom predjelu. Vest da je miročki sir jedini iz Srbije na svetskoj gastronomskoj listi, učvrstio je Ljubinku u nastojanju da stočarstvo bude porodični posao. Imaju dvadesetjedno grlo, a obrađuju oko 50 hektara.

„Ja sam presrećna zbog toga jer biti 44. na svetu nije mala stvar, jako sam ponosna na svoj rad i rad svih žena na Miroču, koje su održale taj tradicionalni sir koji se i dan danas poravi, koji smo nasledili od naših predaka”, kaže Ljubinka Pavlović sa Miroča.

Mlađi sin Jovan, studira stočarstvo i plan je da se posle fakulteta vrati na Miroč.

„Stariji sin završio je fakultet, mlađi još uvek nije, obojicu sam školovala od ovoga. Inače lepo može da se živi, ali iziskuje puno rada, puno truda, puno ulaganja", navodi Ljubinka.

Uz subvencije Države planira da proširi proizvodnju jer Miroč je kaže, najlepše mesto za život.

Miroč planina opevana je u pesmama o vili Raviojli i Kraljeviću Marku. Ljudi se od uvek na ovim nepreglednim pašnjacima bave stočarstvom.


#   Zaječar   sir   Negotin   gastro turizam   Miroč planina   Tejst Atlas portal
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima