Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Albanci seku šume i teraju ljude

rssBookmark and Share

Kuršumlija 06.03.2013. Izvor: Novosti

- Albanske bande, organizovane poput vojske, vršljaju bez problema. Imaju izviđače, naoružano obezbeđenje, specijalizovanu mehanizaciju i kamione - kaže dr Predrag Aleksić, izvršni direktor Sektora za šumarstvo JP "Srbijašume".

Albanci seku šume i teraju ljude
Šume uz administrativnu liniju s Kosovom i Metohijom su desetkovane, tužno konstatuju stručnjaci “Srbijašuma” koji ovih dana, s glavom u torbi, ponovo kreću u popis polja prekrivenih panjevima. To je sve što ostaje od šuma u Kopnenoj zoni bezbednosti posle akcija albanskih pljačkaša, koji ne prezaju i da zapucaju kako bi se dokopali drveta.

– Bezbroj puta smo međunarodnim institucijama na KiM prijavljivali ove pljačke, ali oni se jednostavno prave ludi. Našim šumarima zabranjeno je da uđu sami u “zabranjenu zonu” uz administrativnu liniju, dok albanske bande, organizovane poput vojske, vršljaju bez problema. Imaju izviđače, naoružano obezbeđenje, specijalizovanu mehanizaciju i kamione. Toliko su drski da pucaju i na šumare i na naše bezbednosne snage – priča dr Predrag Aleksić, izvršni direktor Sektora za šumarstvo i zaštitu životne sredine “Srbijašuma”.

Najugroženija su područja Kuršumlije, Leskovca i Vranja, gde se od 1999. godine nemilosrdno seku i državne i privatne šume. Više od 60 odsto ukupne krađe dešava se na području uz administrativnu liniju s KiM.

- Divljačko uništavanje šuma, ne samo što nanosi ogromnu štetu zbog gubitka drveta, već menja i kompletnu mikroklimu – ističe dr Aleksić, i dodaje da se drastično smanjuje apsorpcija ugljen-dioksida i proizvodnja kiseonika, pojačana je erozija, izmenjen vodni režim.

U proteklih pet godina u šumskom gazdinstvu Kuršumlija posečeno je više od 33.000 kubnih metara drveta, u Leskovcu oko 8.500, a na području Vranja, preciznije oko Bujanovca, oko 9.500 kubika, navodi Gordana Jančić, rukovodilac u Odeljenju za zaštitu šuma i zaštićenih prirodnih dobara.

PROCENA ŠTETE

- Naše ekipe upravo se spremaju da krenu na teren i utvrde štetu koja je načinjena ove zime. Očekujemo da će biti ogromna, jer su po našim saznanjima Alabanci uništili sve, iole dostupne, šume u pokrajini i sada nemilice seku na jugu centralne Srbije – kaže Gordana Jančić.

Stručnjaci “Srbijašuma” navode da je albansko stanovništvo tradicionalno seklo šume, jer su ih smatrali državnim, a seču su intenzivirali posle dolaska NATO na KiM.

- Njihov odnos prema šumama je iracionalan. Na Kosmetu su čitave planine ogoljene, čak su i panjeve povadili – kaže dr Aleksić. Sada nemaju drugog načina da dođu do ogreva osim da kradu iz centralne Srbije, pa uz admnistrativnu liniju, ostaje sve manje drveta koje mogu da iseku.

U javnom preduzeću “Srbijašume” ističu da srpske bezbednosne snage reaguju na svaki poziv šumara kada ovi uoče pljačkaše, ali da često stignu kasno zbog očajnih puteva, ukoliko ih uopšte ima u planinskim područjima uz adminstrativnu liniju.

- Zbog loše infrastrukture iz tih krajeva prvo su otišli ljudi, a sada “odlaze” i šume – kaže dr Aleksić, i dodaje:

– “Srbijašume” godišnje podele dva miliona sadnica vlasnicima u Srbiji za obnovu šuma, ali problem je što u najugroženijim područjima više nema ljudi koji bi ih sadili. Sada odlaze i poslednji žitelji planina s juga centralne Srbije koji su živeli od eksploatacije drveta, jer im albanski pljačkaši oduzimaju jedini izvor egzistencije.


#   Kuršumlija   Albanci   bezbednosne snage
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima