Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Leskovac: sudije ne poštuju zakon!

rssBookmark and Share

Leskovac 30.01.2011. Dušan Kocić

Ima parničnih predmeta koji se ne rešavaju decenijama, a jedan radni spor pred Osnovnim sudom traje 22 godine i neizvesno je kada će biti rešen iako je, po slovu zakona, trebalo da bude okončan za šest meseci!

Leskovac: sudije ne poštuju zakon!

LESKOVAC – Moju pravdu je ukrao nekadašnji Opštinski, a sada Osnovni sud u Leskovcu. Iako imam izvršno rešenje o naplati potraživanja u iznosu od gotovo milion dinara, slučaj se ne rešava! – kaže Goran Petković, koji je nedavno nedelju dana štrajkovao glađu ispred ,,palate pravde’’ u gradu na Veternici.

Petković navodi konkretna imena sudija koji ne poštuju zakon. Protiv njih je podneo i krivičnu prijavu Upravi policije i tužilaštvu, ali za sada nema epiloga.

-Njima je lako jer ih neko štiti, a godinama sam bez posla, posle privatizacije firme u kojoj sam radio, ne mogu da prehranim porodicu i teško sam bolestan – kaže Goran Petković, glasom koji jasno upućuje na zaključak da je ,,mali čovek’’ nemoćan pred nepravdom.

U centru Jablaničkog okruga, govore sva istraživanja, jedna od najslabijih ,,karika’’ je – pravosuđe. Sporovi traju dugo, za jedan broj sudija se slobodno može reći da su nedostojni te dužnosti, jer su protiv njih podnete krivične prijave, a ima i ,,delilaca pravde’’ koji nisu prošli reizbornost zbog – neznanja i nerada!

,,Velika reforma srpskog pravosuđa’’ na primeru Leskovca nije položila ispit. Umesto da se predmeti brže rešavaju, sudije su sve neefikasnije, a sudeći po dosadašnjim analizama, stanje će ove godine biti još nepovoljnije.

Koliko je problem ozbiljan dovoljno govori primer Osnovnog suda u Leskovcu. Umesto za šest meseci, kako je zakonom predviđeno, radni sporovi se ovde ne rešavaju godinama. Trenutno nije rešeno više od 1.900 radnih sporova. Ipak, pravi primer za nerad je predmet koji potiče iz 1988. godine, ali je neizvesno da li će i kada taj slučaj, odnosno radni spor dobiti epilog!

-U Osnovnom sudu, među predmetima iz radnih odnosa, više od 420 tzv. starih, što predstavlja veliki problem! – ističe Nebojša Lazić, v.d. predsednika.

Za ovako nepovoljno stanje Lazić pronalazi objektivne razloge – nedostatak sudija – ali dodaje da su tome kumovale i brojne subjektivne slabosti, kojih je u ovom, kako i drugim sudovima, na pretek!

Predsednik Lazić ne očekuje da će se ažurnost u rešavanju radnih sporova popraviti, jer u proseku svaki sudija ima 319 predmeta, među kojima je više od 70 starih slučajeva.

Najveći broj radnih sporova se odnosi na prestanak radnog odnosa, vraćanje na rad ili isplatu zarada i uplatu doprinosa fondovima PIO i zdravstvenog osiguranja.

V.D. predsednika Osnovnog suda u Leskovcu Nebojša Lazić ističe da stranke koje su nezadovoljne brzinom rešavanja radnog spora mogu da se obrate predsedniku ili sudiji iznoseći konkretne pritužbe i u tom slučaju zahteva se od sudije da bude ažurniji u donošenju presude. Nažalost, praksa je pokazala da ni posle intervencija stanje nije povoljnije, odnosno da se predmeti ne rešavaju onako kako je predviđeno zakonom.


#   Leskovac   Goran Petković   bez posla   Osnovni sud   krivične prijave
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima