Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Orden Svetog kralja Milutina za prof. dr Žarka Rankovića

rssBookmark and Share

Niš 19.03.2018. Južna Srbija Info

Srpska pravoslavna crkva odlikovala je prof. dr Žarka Rankovića ordenom Svetog kralja Milutina.

Orden Svetog kralja Milutina za prof. dr Žarka Rankovića

Prof. dr Žarka Rankovića jednog od najcenjenijih srpskih infektologa, donedavnog direktora Infektivne klinike u Nišu i aktuelnog predsednika  Skupštine Gradske opštine Medijana, Srpska pravoslavna crkva odlikovala  je Ordenenom Svetog kralja Milutina za, kako je navedeno u obrazloženju, "delatnu ljubav prema Svetoj majci Crkvi, naročito pokazanu uređenjem i opremanjem bogoslužbenog prostora na Infektivoj klinici Kliničkog centra u Nišu". 

Njegova Svetost Patrijarh Srpski Gospodin Irinej, koji je tada još bio episkop Niški, imao je veliku želju, koju je podelio samnom, da se u sklopu Kliničkog centra Niš izgradi jedan molitveni prostor –paraklis, kako bi naši pacijenti i njihovi najmiliji mogli da se pomole Bogu, kaže prof. dr Žarko Ranković.

Na klinici smo imali jednu otvorenu terasu koja nije služila ničemu, pa sam zamolio Oca Rašu da pogleda taj prostor i kaže da li bi bilo prikladno da se preuredi, što je on i učinio, kaže profesor Ranković i dodaje da je nakon saglasnosti Oca Raše zatražio blagoslov tadašnjeg episkopa Niškog Jovana i uz veliku pomoć Gradske opštine Medijana 2011. godine Klinički centar u Nišu dobio je svoj jedini molitveni prostor.

Paraklis je osveštan 14.11.2011.godine, a Infektivna klinika u Nišu od te godine svakog 25.novembra slavi slavu Svetog Jovana Milostivog.

Prof. dr Žarko Ranković kaže da zaista poštuje crkvu, veru i tradiciju i naglašava da ako  čovek ne poštuje svoje, ne može ni tuđe.

Prof. dr Žarko Ranković jedan je od najboljih infektologa u Srbiji. Za njega znaju svi pacijenti koji gravitiraju ka KC Niš i kažu da je, osim što je dobar lekar, prvenstveno dobar čovek.

Na sednici Sinoda SPC 15. novembra prošle godine doneta je odluka da se prof.dr Žarku Rankoviću dodeli Orden Svetog kralja Milutina.

Inače, on je jedan od retkih lekara u Srbiji koji je poneo ovo visoko odlikovanje Srpske Pravoslavne Crkve .

 

Komentara: 0


#   Niš   Klinički centar Niš   SPC   Medijana gradska opština   Žarko Ranković   Klinički centar   Srpska pravoslavna crkva   odlikovanje   Klinika za infektivne bolesti   gradske opštine   Orden kralja Milutina
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima