Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Dačić: Socijalisti nisu nestali, pored svega mi stojimo postojano!

Bookmark and Share

22.12.2018. Novosti, Južna Srbija Info

Predsednik SPS Ivica Dačić rekao je danas na desetom Kongresu da socijalisti nisu nestali, naprotiv, stoje, kaže, postojano na žalost neprijatelja, iako su im, kako kaže, pripisivane sve nevolje naroda i države, prenose Novosti.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Nema te sile, kaže, koja će Srbiju naterati po cenu gubitka nacionalih i državnih interesa da uđe u EU, a da gubi Kosovo

Dačić je naveo da od početka SPS stoji na dva stuba politike – društvene pravde i bezuslovne ljubavi prema srpskom narodu u svim zemljama u kojima živi.

Dačić je, kao kandidat za predsednika stranke, poručio delegatima da ga biraju, ne zbog njegovih političkih ambicija, koje je, kaže, ostvario, već ako misle da im je potreban i ako je koristan za partiju.

“Ako me birate, onda morate i da me slušate”, rekao je Dačić socijalistima.

On je rekao da vladajućoj koaliciji ne preti nikakva opozicija, jer, kako kaže, „ne možete se osvrtati na svakog komarca koji vas ujede“.

“Najveći problem jesu mangupi u našim redovima. To moramo da eliminišemo, da bi partija bila bolja. Moramo da učinimo sve da se što bolje predstavimo građanima”, rekao je Dačić.

Socijalizam danas, kaže, podrazumeva: stan, posao, obrazovanje, zdravstvenu zaštitu i penziju.

Dačić je naveo da koalicija sa SNS ima dva temeljna principa, jedan je da brane nacionalne i državne interese, a drugi kako bi se pravednije raspodelio društveni proizvod budući da nisu iz istog ideloškog korpusa.

“To nije bilo moguće bez jake ekonomije. Složili smo se da je stabilizujemo i da napravimo veći društveni rast, rekao je Dačić.

Kaže da je ubeđen u ispravnost odluke da SPS gradi strateško partnerstvo sa SNS kako bi Srbiju izvukli iz krize i usmerili ka liderstvu u ovom delu Evrope.

„Ne želim da budem predsednik socijalista utopista već onih koji će imati podršku među građanima jer daju odgovore na teška pitanja”, poručio je Dačić.

Kako je rekao, socijalisti će i dalje ostati sidro stabilnosti iz čvrst oslonac kroz burna vremena.

“Spavao sam na podu kao ilegalac u studentskom domu i postao premijer, ministar spoljnih i unutrašnjih poslova, a to je sve bilo moguće samo u socijalizmu”, rekao je Dačić i dodao da srpski socijalisti u 21. veku „stoje postojano“ na stazi koju su utabali najbolji ljudi u novijoj istoriji i nadahnuti idealima koji spajaju najbolje ljude celog čovečanstva

“Niko u Srbiji nema takvo nasleđe, niti takve stručne i posvećene ljude za svaki zadatak i posao. Socijalisti su najstariji politički brend, ne postoji snaga u narodu sa dubljim korenima”, rekao je Dačić i dodao da SPS jeste nastao 1990. godine, ali i napomenuo da imaju korene u komunističkom pokretu.

SPS danas na Desetom jubilarnom Kongresu bira predsednika i glavni odbor stanke. Dačić je kandidat za predsednika, a ako ga danas izaberu biće mu to četvrti mandat.

Lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić istakao je da je Kosovo i Metohija najteže pitanje Srbije, da su okolnosti u kojima se Srbija bori takvi da gotovo ništa nije na našoj strani, ali da je naša zemlja uspela da preokrene situaciju i da nijedno rešenje, pa čak ni diskusija o rešenju za Kosovo ne može da se dešava bez znanja i učešća Srbije.

„Čvrsto stojimo na tome da Srbija ne može bti ponižena i može prihvatiti samo pravedni kompromis“, rekao je Dačić, u govoru kojim je otvorio 10. Kongres SPS.

Nema te sile, kaže, koja će Srbiju naterati po cenu gubitka nacionalih i državnih interesa da uđe u EU, a da gubi Kosovo.

„To je neuporedivo. Nekada se govorilo o nečasnim ponudama, a sada bi bilo logičnije da ponude da ne uđemo u EU, a da izgubimo Kosovo, s obzirom na odnos EU prema Srbiji. Međutim, mi smo za evropski put Srbije“, rekao je on.

Dačić je rekao da kao predsednik partije može da kaže da nijedan socijalista nikada nije bio izdajnik i da se time ponose.

Prema njegovim rečima, nalazimo se u kritičnom trenutku, u kojem je na našoj generaciji da reši ovo vekovno pitanje, solucijom koja će doneti dugotrajni mir i stabilnost budućim pokoljenjima.

Istakao je da su okolnosti u kojima se Srbija bori takvi da gotovo ništa nije na našoj strani.


#   SPS   Ivica Dačić   Kosovo i Metohija   Južna Srbija Info   politika   Večernje novosti   kongres   glavni odbor
@socijalisti @DacicIvica @juznasrbija @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima