Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

"Pauk" odneo 8.000 vozila u Nišu u 2015. godini

rssBookmark and Share

30.12.2015. Beta

Niški "Parking servis" uklonio je u 2015. godini oko 8.000 nepropisno parkiranih vozila u tom gradu, a javno komunalno preduzeće planira da u sledećoj godini postigne isti obim posla.

"Pauk" odneo 8.000 vozila u Nišu u 2015. godini

Opozicioni odbornici su nezadovoljni jer broj automobila u gradu raste, "Parking servis" ih osnosi, a nova parking mesta se ne obezbeđuju.

Na poslednjoj sednici Skupštine grada Niša usvojen je program rada JKP "Parking servis", što je izazvalo veliko nezadovoljstvo odbornika. Odbornik Narodnog pokreta Srbije Branislav Jovanović kaže da će se, ukoliko ne dođe do promene politike rada "Parking servisa" i "Toplane", dodatno uvećati nepoverenje građana prema tim preduzećima.

"Rukovodstvo 'Parking servisa' koristi manjak parking mesta u gradu da masovno odnosi vozila, a kazne koje građani moraju da plate da bi vratili vozilo kreću se i do 15.000 dinara. Kako da 'prežive' penzioneri ili zaposleni kojima 'pauk' odnese vozilo, a imaju primanja oko 20.000 dinara", upitao je Jovanović, koji je nekadašnji direktor Direkcije za izgradnju grada Niša.

On navodi da je broj vozila u Nišu u poslednjih deset godina povećan za 8.000, što zahteva parking mesta u dužini od 30 kilometara. Kako je naveo, "Parking servis" nije obezbedio ni deo potrebnih parking mesta.

"Parking servis koristi jedini i najzačajniji resurs grada – zemljište, a građani Niša od toga nemaju maltene nikakvu korist. Pored takse od 20 miliona dinara, gradu će ove godine uplatiti prihod od svega 400.000 dinara. U drugim gradovima takva preduzeća donose milione evra lokalnoj samoupravi", kazao je Jovanović.

Predstavnik JKP "Parking servis" Igor Vojinović rekao je da to preduzeće nije uzrok problema koje građani Niša imaju sa "paucima".

"Problem je u tome što nema dovoljno parking mesta, čak ni u novim stambenim blokovima. Urbanisti umesto da planiraju nova parking mesta, izdaju dozvole za nove zgrade", rekao je Vojinović.

On kaže da je "Parking servis" prilikom nedavne izmene Plana generalne regulacije tražio da se predvidi prostor za parkiranje u delovima grada u kojima je problem najizraženiji, ali da taj zahtev nije usvojen.

"Nepropisno parkirana vozila se uklanjaju po nalogu saobraćajne policije, ili ređe po nalogu komunalne inspekcije. Mi smo samo izvršioci naloga", rekao je Vojinović.

Kaže da je ovo preduzeće u 2016. godini planiralo izgradnju montažne garaže na Sinđelićevom trgu, čija bi vrednost bila 50 miliona dinara i uređenje podzemne garaže u Poslovnom centru "Ambasador".

"U 2014. godini 'Parking servis' je uplatio u budžet grada 3,8 miliona dinara, odnosno polovinu prihoda, jer je takva bila preporuka gradske skupštine. Ove godine će biti uplaćeno 400.000 dinara, odnosno 10 odsto prihoda, jer je takva odluka Nadzornog odbora, a preporuka grada je izostala", objašnjava direktor ovog javnog preduzeća.

Prema procenama "Parking servisa" u Nišu postoji oko 90.000 vozila, a još sigurno oko 20.000 vozila iz drugih gradova prođe kroz grad. "Parking servis" naplaćuje parkiranje na oko 3.200 parking mesta u užem i širem centru grada.


#   Parking servis   Branislav Jovanović   Skupština grada Niša   Igor Vojinović   NPS Narodni pokret Srbije
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima