Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Trinaest godina od ubistva Zorana Đinđića

Bookmark and Share

12.03.2016. N1

Prvi demokratski premijer Srbije Zoran Đinđić ubijen je na današnji dan pre 13 godina, u dvorištu zgrade Vlade Srbije, u nameri da se zaustavi proces demokratizacije i modernizacije društva i korenitih ekonomskih i socijalnih reformi.

Foto: Rojters
Foto: Rojters

U Beogradu će nizom manifestacija biti obeležena godišnjica ubistva prvog premijera Srbije posle pada režima Slobodana Miloševića 5. oktobra 2000. godine.

Članovi Vlade položili su venac na spomen-ploču Đinđiću.

Đindić je 12. marta 2003. godine u 12 časova i 25 minuta pogođen metkom iz snajperske puške u dvorištu Vlade. Posle operacije, preminuo je u Urgentnom centru Srbije.

Atentat su organizovali pripadnici Jedinice za specijalne operacije (JSO) i "zemunskog klana".

Kao kolovođe grupe identifikovani su nekadašnji komandant Jedinice za specijalne operacije (JSO) Milorad Ulemek Legija i vođe krinimalnog "zemunskog klana" Dušan Spasojević Šiptar i Mile Luković Kum.

Na Đinđića je iz zgrade u Ulici admirala Geprata 14, pucao pripadnik JSO Zvezdan Jovanović, koji je, kao i bivši komandant JSO Milorad Luković Legija, osuđen pred Specijalnim sudom na 40 godina zatvora.

Presudu je potvrdio i Vrhovni sud Srbije 29. decembra 2008. godine.

Đinđić je sahranjen 15. marta 2003. u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, uz prisustvo više od 70 stranih državnih delegacija. U pogrebnoj povorci bilo je više stotina hiljada građana.

Ubistvo premijera osudile su političke i nevladine organizacije i međunarodna javnost, ukazujući da su ubice želele da zaustave proces demokratizacije društva i korenitih ekonomskih i socijalnih reformi u Srbiji, koje je Đinđić beskompromisno sprovodio posle pada režima Slobodana Miloševića.

Šetnja za Zorana

Godišnjicu ubistva polaganjem cveća i odavanjem pošte obeležiće DS, Liberalno demokratska partija (LDP) i Vlada Srbije.

U organizaciji DS-a, biće održano i finalno takmičenje u besedništvu u Đinđićevu čast, a u Studentskom kulturnom centru biće izvedena predstava "Ubiti Zorana Đ0inđića" Rajka Đurića i Zlatka Pakovića.

LDP će kao i svake godine organizovati "Šetnju za Zorana". Šetnja će početi u 11h ispred centrale LDP-a, odakle će krenuti ka dvorištu Vlade Srbije gde će biti položeni venci na mestu gde je Đinđić ubijen. Nakon toga, kolona će nastaviti ka Novom groblju gde će građani i građanke odati počast prvom demokratskom premijeru.

Vence ispred Vlade Srbije položila je sadašnja vlada, a to će učiniti i članovi vlade Zorana Živkovića.

U petak je priređena izložba posvećena Zoranu Đinđiću, koju je otvorila istoričarka Latinka Perović.

"Đinđić je bio jedinstvena ličnost. On je formulisao jednu novu mogućnost koja je bila oslonjena na dugu tradiciju novije istorije. Uvek mi je bilo fascinantno njegovo razumevanje srpske istorije, jer je imao jedinstveni dar koji je spajao filozofa i državnika", kazala je ona.

Ona je dodala i da se Đinđić zalagao za vladavinu prava i slobodu pojedinca, jer je hteo modernu državu. "Zoran Đinđić je najviše govorio o znanju, učenju i odgovornosti. To je ta zaostavština koja dopire do mladih ljudi", rekla je Perović.

 

Izvor N1 info

Komentara: 0


#   DS   ubistvo   Vlada Republike Srbije   godišnjica   smrt   Zoran Đinđić   In memoriam   Demokratska partija   Ana Živković
@demokrate @Vlada_SR @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima