Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Vozači oprez: Od danas obavezne zimske gume

Bookmark and Share

01.11.2015. Južna Srbija Info

Podsećamo sve vozače u Srbiji da, Prema Pravilniku o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima, po Članu 113. Zakona o bezbednosti u saobraćaju, vozači u Srbiji su dužni da do 1. aprila obavezno koriste zimsku opremu na vozilima.

Vozači oprez: Od danas obavezne zimske gume

Kako prema propisima ne biste platili kaznu od 3000 dinara, u slučaju da na kolovozu ima snega, leda ili poledice, na vozilu moraju biti sva 4 zimska pneumatika sa najmanje 4 mm dubokim šarama na gazećem sloju. Kada je kolovoz suv, saobraćajni policajac prema propisu neće naplatiti kaznu, ali ako prilikom kontrole van grada ustanovi da u prtljažniku vozila nema lanaca za sneg, tada ćete morati da platite kaznu od 3.000 dinara.

U gradu Vas zbog neposedovanja lanaca u prtljažniku od 1. novembra do 1. aprila neće sankcionisati. Radi sopstvene i opšte bezbednosti budite spremni da ih montirate bilo gde, kada na kolovozu ima snega, a obavezno tamo gde postoji saobraćajni znak. Lance nemojte montirati ako snega nema.

Novčane kazne za nepoštovanje odredbi iz člana 113. Pravilnika Zakona, iznose od 6.000 do 20.000 dinara, a u zimskim uslovima kada su sneg, led ili poledica na kolovozu, a nemate zimsku opremu i zbog toga izazovete saobraćajnu nazgodu, kazna može biti ne samo novčana od 10.000 do 40.000 dinara, već i zatvorska do 45 dana.

Izvor: amss.org.rs


#   saobraćaj   zima   gume   vožnja   zakoni   kazne   pravilnik   Zakon o bezbednosti saobraćaja   zimske gume   točkovi   novčane kazne
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima