Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Vučić o situaciji na severu Kosova: KFOR namerno obmanjivao javnost

rssBookmark and Share

Kosovska Mitrovica 23.11.2018. RTS, Tanjug, Južna Srbija Info

Zbog upada ROSU i hapšenja Srba u severnom delu Kosovske Mitrovice, predsednik Aleksandar Vučić sastao se odvojeno sa ambasadorima Rusije i Kine, Aleksandrom Čepurinom i Li Mančangom.
Srbija nema više razloga da ima poverenja u misiju Kfora, odnosno NATO-a na Kosovu i Metohiji, jer se pokazalo da je sve što su govorili o kretanju jedinica ROSU – izmišljotina, rekao je Vučić.

Foto: PRES služba predsednika Srbije
Foto: PRES služba predsednika Srbije

Generalni sekretar predsednika Nikola Selaković rekao je za RTS da se Vučić danas neće sastati sa drugim ambasadorima. 

Predsednik Vučić i premijerka Ana Brnabić obavestili su ambasadora Kine o najnovijem razvoju situacije, posle jutrošnjeg upada jedinica ROSU u Severnu Mitrovicu.

Vučić i premijerka su zamolili ambasadora Lija da prenese kineskom rukovodstvu da Srbija nikad nije bila u težoj situaciji, uprkos svojim stalnim pozivima na mir i stabilnost, uz ozbiljan i odgovoran pristup rešavanju svih problema.

"Upad jedinica ROSU u Severnu Mitrovicu pokazao je da su snage Kfora, odnosno NATO, namerno obmanjivale sveukupnu javnost i danas je svima jasno po čijem nalogu i u sprezi sa kojim silama su predstavnici NATO-a lagali", rekao je predsednik Vučić.

Predsednica Vlade rekla je, povodom uvođenja taksi na srpsku robu, za koje očekuje reakciju Evropske unije, jer je reč o kršenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kao i Cefta sporazuma, da je to pitanje i za Ujedinjene nacije, jer je Unmik jedan od potpisnika, i da u tom smislu očekuje podršku Kine u najvažnijoj svetskoj organizaciji.

Ambasador Li je rekao da Kina odlično razume šta se dešava na Kosovu i Metohiji i da je to već poznati scenario napada na integritet Srbije.

Kineski ambasador je istakao da će predsednik Si u toku dana biti o svemu obavešten i da Srbija može da računa na podršku Kine.

Vučić zahvalio Čepurinu

Predsednik Vučić i premijerka Brnabić su zahvalili ambasadoru Čepurinu što Rusija razume šta se tačno dešava na Kosovu i Metohiji i koliko su ugroženi mir i stabilnost u celom regionu.

Predsednik Vučić je naglasio da je reč o do sada najsnažnijem pokušaju ugrožavanja opstanka Srba na Kosovu i Metohiji.

Predsednik Vučić je rekao da će Srbija i u postojećoj situaciji nastaviti da se ponaša ozbiljno i odgovorno, ali i da nema više razloga da ima poverenja u misiju Kfora, odnosno NATO-a na Kosovu i Metohiji, jer se pokazalo da je sve što su govorili o kretanju jedinica ROSU – izmišljotina.

Ambasador Čepurin je istakao da rusko rukovodstvo s pažnjom prati razvoj situacije, što se vidi i iz saopštenja Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije, i da veruje da će Srbija, kao ozbiljna država, umeti da se odgovorno nosi sa provokacijama i pretnjom konfrontacijama.

Predsednik je jutros imao i sastanak sa šefovima Vojske i policije i komandantima svih specijalnih jedinica vojske i policije, nakon upada ROSU na sever Kosova i hapšenja četvorice Srba.


#   Aleksandar Vučić   Kosovo i Metohija   protest   Albanci   Kosovska Mitrovica   Aleksandar Čepurin   Ana Brnabić   Rusija   KFOR   Kina   Nikola Selaković   sednica Vlade   Ujedinjene nacije   Li Mančang
@avucic @anabrnabic @selakovicnikola @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima