Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Informatičari iz Aleksinca prvaci države

rssBookmark and Share

Aleksinac 14.05.2015. RTS, Južna Srbija Info

Učenici nastavnika informatike Milana Dinića iz Aleksinačkih rudnika, već godinama su najbolji u državi. Takav uspeh ponovili su i ove godine na Tesla info kupu.

Informatičari iz Aleksinca prvaci države

Jovana je iz Moravca, Andrija iz Ćićine kod Aleksinca. Njihova rodna sela imaju po nekoliko stotina stanovnika. Iako su iz malih sredina Jovana je državni prvak iz informatike, a Andrija vicešampion. Na Tesla kupu ostavili su iza sebe vršnjake iz Beograda, Niša i Novog Sada.

"Imali smo 30 pitanja i sat vremena da ih rešimo. Ja sam sve uradila za 10 minuta i ispostavilo se da je sve bilo tačno", kaže Jovana Milanović, državni prvak u informatici.

"Pitanja jesu bila teška, teža nego na prethodnim nivoima. Dosta sam radio, pa je to doprinelo da sve zadatke rešim", kaže Andrija Ranđelović, višešampion u informatici.

Iako su u različitim školama, oboje učenika informatiku uči kod nastavnika Milana Dinića. Njegovi učenici su u prethodnih pet godina uvek osvajali neko od prva tri mesta u Srbiji.

"Od onog trenutka u petom razredu kad dođu novi učenici, ja tačno znam koji od njih može da ide na takmičenje i ja sa njim počnem intenzivnije da radim", kaže Milan Dinić, nastavnik informatike.

Oboje kažu da su ih kompjuteri i informatika zanimali još od malih nogu.

"Još kao mala sam volela da radim na računaru i za razliku od mojih drugova nisu me interesovale igrice, već sam uvek tražila neku drugu zanimaciju", kaže Jovana.

Jovana je učenica 8. razreda u školi u Žitkovcu. Andrija je u 7. razredu u jedinoj školi u Aleksinačkim rudnicima. Tu uz pomoć ministarstva i Mikrosofta svako dete ima svoj računar, koji može da koristi i kod kuće.

"Dosta to znači. Olakšava učenje dosta, pravimo prezentacije, dobijamo lakše bolje ocene i učimo lakše", kaže Andrija.

Uspesi su kandidovali Jovanu za najviša opštinska priznanja, dok će nastavnik Dinić biti predložen za najviše priznanje u prosveti, Svetosavsku nagradu.

 

Komentara: 0


#   Aleksinac   Žitkovac   Aleksinački Rudnik   informatika   Vuk Karadžić OŠ   Milan Dinić   Jovana Milanović   Andrija Ranđelović   Jovan Jovanović Zmaj OŠ
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima