Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Bojan Nešić: Svu snagu usmeriti na infrastrukturu u narednom periodu!

rssBookmark and Share

Merošina 18.12.2014. Z.Stojnić, Južna Srbija Info

Razgovor sa Bojanom Nešićem, predsednikom opštine Merošina.

Bojan Nešić: Svu snagu usmeriti na infrastrukturu u narednom periodu!

JSI – Kako vidite Merošinu na početku svog mandata, a kako danas?

B.N. Ja sam nešto više od godinu dana na ovom mestu. Urađeno je dosta toga, ali mi nismo zadovljni, mislimo da može još mnogo toga da se uradi. Imajući u vidu sveopštu situaciju u društvu i ekonomiji, uspeh koji smo postigli u toku proteklog perioda je za opštinu Merošina veliki. Urađeno je mnogo toga, direktno iz budžeta, bez pomoći Republike, kao što je kolektor-kanalizacija u dužini od tri kilometara. U selu Oblačina završen je vodovod i bunari za snabdevanje vodom. Uspeli smo da aktiviramo nekoliko domova kulture, u par mesta na teritoriji Opštine. Sanirani su lokalni putevi i renovirano par škola, koje su bile u jako lošem stanju. Ponavljam da i pored nasleđenih dugovanja uspeli smo da “saniramo“ situaciju što više možemo.


JSI – Kada bi Vas neko pitao, ko ne zna ništa o Merošini, šta bi Vi rekli? Kako bi svoje mesto predstavili?

B.N.  Merošinu koja se nalazi između Niša i Prokuplja, posebno izdvaja višnja, naša domaća višnja i čija proizvodnja čini oko 90% poljoprivrede u kraju. Od “višnje“ zavisi egzistencja skoro, ako ne svih, onda većine žitelja. Ponosni smo i na Oblačinsko jezero, koje se nalazi na obroncima Malog Jastrebaca. Jezero i njegovi kapaciteti nisu iskorišćeni u potpunosti. Ovaj kraj obiluje i mnogim arheološkim nalazištima, koji čekaju bolje dane za svoju promociju.


JSI – Koliko Merošina broji stanovnika i kakva je situacija sa nezaposlenima?

B.N. Opština ima 28 naseljenih mesta, 15000 stanovnika sa samim mestom Merošina i 12000 birača. Imamo veći broj staračkih domaćinstva, ali isto tako nemamo migraciju i iseljavanje, što nam uilva veliku nadu, za razliku od nekih drugih u regionu. Ono što predstavlja problem je nizak natalitet, ali mi na to ne možemo da utičemo, problem je mnogo širi.


JSI – Ima li interesovanja za strana ulaganja, investicije?

B.N.  Koliko ja imam saznanja jedino strano ulaganje, koje je izvesno, ja se nadam, je ulaganje u hladnjaču “Voćar“ koja je bila nekada stub razvoja i zapošljavala 300 do 400 ljudi. Nadam se da će strani uagači preuzeti gazdovanje ovom hladnjačom u narednom priodu, do kraja sledeće godine. To bi svakako poboljšalo situaciju i u proizvodnji i plasmanu višnje.


JSI – Nešto više o Oblačnskom jezeru, šta je urađano i šta je u planu?

B.N. Samo jezero je bilo turistička atrakcija i omiljeno izletište okolnih gradova. Zbog situacije u zemlji i nepažnje lokalne vlasti, dovedeno je do ruba propasti. Od 2012 uradili smo dosta toga.  Sredili smo terene za fudbal, plažu, odbojku na pesku. Hotel sa restoranom je renoviran i veoma posećen, kao i samo jezero. U planu nam je da sredimo šetalište i što više sportskih terena. Dotok vode je mnogo bolji i samim tim očekujemo veći broj i više vrsta ribe u jezeru.


JSI – Kakav je odnos sa Nišem, na koji se praktično bar geografski nasslanjate?

B.N.  Mi smo samostalni i nismo vezani za Niš. Imamo svoj budžet, a saradnja bi bila dobra, mislim na infrastrukturu, pre svega mislim na mesta koja se dodiruju sa Nišem i koja imaju potrebu za pijaćom vodom. Tu je potrebno da dođe do saradnje! Za sve ostalo ne mogu da se pohvalim!


JSI – Kakav je odnos političkih snaga u opštini Merošina?  Saradnja sa koalicionim partnerima?

B.N. Skupština opštine Merošina broji 37 odbornika, 22 je koalicija u vlasti Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije. Odnosi u kolaliciji su više nego dobri i odlično sarđujemo kao tim i nadam se da će tako i ostati.


JSI – Vi ste član SNS-a, kakav odnos imate sa “Beogradom“ i da li Vam “pomažu“ na neki način?

B.N. Što se tiče vrha stranke, stranačog rada, taj odnos je najbolji sa izvršnim i glavnim odborom. Izuzetna saradnja! Nažalost, Merošina nema svoje predstavnike u ministarstvima, agencijama. Ali, zato neki ljudski, privatni odnosi, kao što je saradnja sa Draganom Stevanovićem iz Surdulice je odlična. Kao i sa Darkom Laktićem iz Prokuplja, Nevenka Mihajlović iz Niša, sa kojima izuzetno lepo sarđujemo i oni “pomažu“ Merošini svojim uticajem.


JSI – Šta bi to bio Vaš lični pečat u vašem radu, za proteklo vreme?

B.N.  Definitivno je to, početak izgradnje infrastrukture u delu odpadnih voda, voda za piće i izgradnji puteva. Isto tako konsolidovanje organa opštine i javnih preduzeća, što nije bio primer ranije. Javna preduzeća su dovedena u red, mada još nisam zadovoljan stepenom efikasnosti. Državna revizorska agencija, dala je odlično ocenu koja se veoma razlikuje od predhodnih godina. Uz, napominjem veliki akcenat na infrastrukturu i dobru saradnju sa nadležnima, očekujem veoma dobre rezulate!


JSI – Kako Vaša porodica gleda na Vaš posao? Sigurno imate podršku?

B.N. Posao traži mnogo vremena i odsustva od kuće. Da, zaista imaju raumevanje za sve, a ja sam presrećan zbog toga i hvala im na tome.

 

Komentara: 0


#   javna preduzeća   Merošina   predsednik opštine   razgovor   Oblačinsko jezero   Bojan Nešić   voda za piće   Skupština opštine   strana ulaganja
@


 


[ Dodaj komentar ]