Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Milojević: Pijaca je ogledalo duha naroda

rssBookmark and Share

Beograd 06.11.2015. Z.S., Južna Srbija Info

Na Sajmu zdravog života "Put ka večnosti", koji se odražava na Niškom sajmištu, razgovarali smo sa Radovanom Milojevićem, direktorom JKP "Tržnica" o poslovanju preduzeća, planovima...

Milojević: Pijaca je ogledalo duha naroda

Šta znače ovakve manifestacije za "Tržnicu" i sam grad, znajući da Niško sajmište posluje u okviru preduzeće, na čijem ste vi čelu?

 -Ovo je trebalo da bude pijaca zatvorenog tipa, kao što znate! Nažalost to nije zaživelo i krenuli smo sa idejom i realizacijom oko organizacije sajmova i sličnih manifestacija. Ovo je već 61. manifestacija za nepune dve godine i ovo ističem sa zadovostvom.

Danas mi je posebno drago što se ova manifestacija održava, koja ne samo da promoviše zdravu hranu, već i zdrav način života, zdrav način ishrane kao i mentalnu higijenu i ponašanje,  kako bi rako u šali "U zdravom telu, zdrav duh". Kao što ste videli danas smo imali u poseti hendikepiranu decu iz ustanove "Mara", koja ovde mogu da dobiju nova saznanja.

Kakvi su planovi kad je JKP "Tržnica" u pitanju? Ima mnogo raznih građanskih inicijativa.

 -Samoj "Tržnici" organizacija sajmova nije osnovna delatnost, kao što znate mi se bavimo pijačarstvom na 11 pijaca u gradu. Građani se na pijacama snabdevaju voćem i povrćem, mesom i prerađevinama, a pored toga imamo i robni deo koji mi zovemo robne pijace, kao što su graderoba i sl. 

Poslovnje je upešno, jer posle niz godina smo pozitivni, odnosno poslujemo pozitivno. Preduzeće se konsolidovalo. Kad sam ja došao na čelo, preduzeće je bilo u gubitku 40 miliona, sada poslujemo pozitivno bez kredita i zajmova. Praktično poslujemo kao svaka firma na slobodnom tržištu sa konkurencijom, pritom su naše cene mnogo niže. Pritom imamo veliku kontrolu od strane Gradskog veća i osnivača (Skupštine grada Niša).

Ja lično nisam zadovonjan sa ulaganjem, pre svega u tehnološkom osavremenjavanju.Tu treba više da se ulaže na svih 11 pijaca u gradu koje posluju u našem sistemu. Ideja ima, ali su finansije uvek problem. Vrlo je bitno da smo sad konsolidovani i krećemo na invsticije, kao što znate u okviru akcionog plana ušao je projekat Vele tržnice, na potezu puta Beograd -Leskovac  koji je vredan 9 miliona evra, na 16 hektara površine. Na ovu lokaciju bi se prebacila Auto i Kvantaška pijaca, praktično bi bila bescarinska zona sa je mogućnošću trgovine i iz uvoza i domaćih resursa. Procena je da bi se tu zaposlilo od 300 do 500 ljudi. Lično mislim da je to velika šansa za region. Bulevarska pijaca treba da se takođe rekonstruiše.Imamo realnih planova, ali sredstava su uvek problem, mada smo i pored toga optimisti.

Računamo na projekte, investicione planove, konkurišemo stalno kod IPE. Piajčarstvo mora da se razvija i prilagođava. Ja sam podprdsednik Udruženja pijačara, trudim se koliiko mogu, mada je pijačarstvo u recesiji u ovom trenutku. Pičarstvo  mora da se održi i ne sme da podlegne nekim trendovima. ne možemo u Srbiji pijacu da zamenimo butikom? 

Pijaca donosi veliki promet i zaradu. Samo prošle godine u Srbiji je ostvaren je promet od 35 milijardi dinara u hrani. To je značajna stvar.

Da li je pijaca ogledalo grada i mentaliteta jednog naroda?

 - Svakako, na pijaci nabolje može da se osetti duh jednog naroda, njegov mentalitet i kultura. Pijaca nije samo mesto gde se ljudi snabdevaju, već mesto na kome se ogledaju na najbolji način sve karaktreristike, kako socijalne, tako i duhovne jednog grada i njegovih žitelja.

 

Komentara: 0


#   Beograd   Niško sajmište   kvantaška pijaca   pijačarstvo
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima