Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Razgovor sa Nikolom Sandulovićem, predsednikom Republikanske partije

rssBookmark and Share

29.11.2014. Z.S. Južna Srbija Info

Ekskuluzivno, Nikola Sandulović za Južnu Srbiju Info, o svojim političkim ciljevima, o dešavanju u Londonu...

Razgovor sa Nikolom  Sandulovićem, predsednikom  Republikanske partije

JSI - Kako vidite unutar-političku situaciju u Srbiji, nakon vanrednih izbora marta ove godine?

Prava opozicija faktički i ne postoji. Jedan deo se dodvorava i besramno nudi aktuelnoj vlasti, jedan deo ćuti jer je itekako umešan u razne malverzacije i lična bogaćenja, jedan deo je kupljen i nalazi se na platnom spisku Aleksandra Vučića, a onaj zadnji deo što je ostao od opozicije se plaši.

N. S. Trenutna politička situacija u Srbiji je katastrofalna! Na sceni je jedan diktatorski totalitarni, sistem vođenja politike jednog pojedinca, aktuelnog premijera Srbije Aleksandra Vučića. Politička situacija je više nego zabrinjavajuća i ekstremno podseća na devedesete godine kroz koje je prošla Srbija. Imamo čoveka na vlasti koji svojom politikom provodi lične, kako političke, tako i privatne odluke. Prava opozicija faktički i ne postoji. Jedan deo se dodvorava i besramno nudi aktuelnoj vlasti, jedan deo ćuti jer je itekako umešan u razne malverzacije i lična bogaćenja, jedan deo je kupljen i nalazi se na platnom spisku Aleksandra Vučića, a onaj zadnji deo što je ostao od opozicije se plaši. Dakle imamo jednog apsolutnog vladara kako političkog života u Srbiji tako i naših privatnih. Sami martovski izbori i način na koji je SNS došao na vlast su bili uvod i jasni pokazatelj svega onoga što danas imamo na političkoj sceni Srbije. Dakle, strah, ucene, neizvesnost, korumpiranost, lično bogaćenje i zadnji čin rasprodavanja kako Srbije tako i njenog naroda.

JSI - Kako se "neutralan stav" Srbije u spoljnoj polticici odražava na naše odnose sa zapadom sa jedne strane i sa Rusijom sa druge strane? I kakve mogu da budu eventualne posledice takvog stava?

N. S. Ono što je simptomatično za političku prošlost samog Aleksanda Vučića i njegovo delovanje dok je bio član Radikala, isto ponašanje i nedoslednost političkih ideala i ciljeva se manifestovala kroz političko delovanje i mešetarenje SNS-a. Svi se dobro sećamo neprincipijalnosti politike koju je Aleksandar Vučić vodio u Radikalima dok su zapaljivim govorima pričali protiv tadašnjeg aktuelnog režima Slobodana Miloševića, a u stvarnosti mu bili pravi saveznici i politički saradnici.Kako u unutrašnjoj politici Srbije tako i u onoj spoljnoj, ratno – huškačkoj koju su vodili zajedno sa SPS-om. Iz tog ponašanja i iz onoga što danas svi građani Srbije osećamo zajedno, izvlačim zaključak da je i ovo stanje u kojem se Srbija nalazi po pitanju raskršća po pitanju Rusije i Zapada, zapravo jednako dvosmerna i neiskrena politika koju vodi Aleksandar Vučić. Ono što je surova realnost i ono što narod Srbije ne zna je to da je upravo koketiranje Aleksandra Vučića sa obe strane (pokušavajući nevešto da imitira pokojnog Josipa Broza Tita) dovelo do toga da smo kao zemlja postali čardak ni na nebu ni na zemlji, što se tiče političke scene Evrope. Odgovorno tvrdim da Aleksandar Vučić nema više podršku ni Rusije, a ni Zapada. Ozbiljne političke sile itekako znaju da prepoznaju ko ih i na koji način laže i manipuliše lažnim prijateljstvima. Posledice takvog lažnog politički nezrelog ponašanja jednog pojedinca Srbija već se oseća i na žalost moram da kazem da će se tek osetiti. Te posledice će se reflektovati kroz ekonomiju i politiku sa kojom ćemo se suočiti i sa strane Rusije i sa strane Zapada. Niko u svetu ne poštuje i ne pravi saveze sa političarima koji nemaju svoje jasne političke ciljeve i jasno političko opredeljenje gde pripada. Siguran sam da se cela Srbija našla u najgoroj mogućoj poziciji još od Drugog svetskog rata samo zbog pogrešne politike i ponašanja jednog čoveka, Aleksandra Vučića. Na čelu Srbije treba da bude čovek koji je odgovoran sa jasnim političkim ciljevima i harizmom koju nose samo pobednici. On taj čovek definitivno nije!

JSI - Vaše mišljenje o ekonomskoj situaciji u zemlji. Ulaganja, investitori, realnost?

N. S. Ekonomska situacija u zemlji?! Pa, ekonomija ne postoji više u Srbiji. Ko vodi ekonomiju u Srbiji ? Po čijem programu ? Koji su zadaci ekonomske politike sadašnje vlasti? Koji su ciljevi ekonomske politike sadašnje vlasti i šta ona može od svega toga da ostvari? Ekonomijom u Srbiji se bave poslušnici vladajućeg režima i totalno nestručna lica. Ekonomija nam se svela na prodaju onoga što je ostalo i na ostale privatne malverzacije… tipa prijateljstva i saradnje sa arapskim svetom. Ulaganja su više nego ponižavajuća a investitori dolaze po privatnim linijama… Posebna je priča što su svi ugovori nedostupni javnosti i odgovornim stručnim licima za ekonomiju.

JSI - Stanje medija. Da li postoji cenzura i ako postoji, kako se ona sprovodi?

Sinhronizovano lažu javnost u Srbiji da sam na taj skup u Londonskoj školi ekonomije upao. ugrozio njegovu bezbednost, i da me je njegovo obezbeđenje izbacilo napolje.

N. S. Svi se sećamo perioda kada je sadašnji premijer Aleksandar Vučić bio ministar informisanja i kako je u to vreme prolazio pokojni novinar Slavko Ćuruvija. Setite se onog medijskog linča, drakonskih kazni, zatvaranja lista i štamparije, što je sve rezultiralo brutalnim ubistvom u prisustvu njegove supruge ispred njegove kuće. Nemojte da zaboravite i kroz kakav je medijski linč prolazio isto u to vreme pokojni premijer Zoran Đinđić. O izjavama tadašnjeg ministra informisanja Aleksandra Vućića ne bih komentarisao jer je više nego degutantno i primitivno. Ako uzmemo u obzir ove očigledne događaje iz tog vremena onda je i više nego očigledno da je ovo sadašnje stanje u medijima očekivano. Cenzura je najstrašnija otkad postoje slobodni mediji u Srbiji a ucene i strah su postale glavno oružije u rukama aktuelnog premijera. Uzmite u obzir kako je prošla Olja Bećković koja se usudila da mu se suprotstavi, kako je prošao dnevni list Tabloid i njihov glavni i odgovorni urednik Milovan Brkić, kao i njegovi saradnici - novinar Predrag Popović, Višekruna Đorđe i Milan Malenović. Imamo čisto režimske novine koje direktno uređuje aktuelni premijer kao sto su novine Afera, Kurir, Informer, Naše novine… Ostale novine po direktivi preuzimaju već unapred objavljene tekstove u pomenutim novinama. Uzmite samo još primer medijskog linča kroz koji sam lično prošao samo zato što sam se usudio da oformim jednu pravu opozicionu partiju kao što je "Republikanska partija" i da u Londonu ponudim očigledan dokaz Vučićevih pretnji upućenih meni preko njegovog glasnogovornika, aktivnog službenika BIA-e. U Srbiji NE POSTOJI nijedan opozicioni list i nijedna televizijska kuća sa nacionalnom frekvencijom koja sme i može da objavi bilo šta loše o Aleksandru Vučiću. Kolika je cenzura prema meni, vam govori i sama činjenica da ste vi prva novina na prostorima Srbije koja će objaviti ovakav intervju.

JSI - Kakvi su planovi Vaše političke partije i šta javnost u Srbiji može da očekuje u skorijoj budućnosti?

N. S. Primarni planovi Republikanske patije su :

Obezbediti svim građanima Srbije osnovne stvari jednog dostojanstvenog života,a to su : hrana,zdravstvo i sigurnost. Na žalost, došli smo do tog stadijuma da nam je primarno postalo da obezbedimo hranu osiromašenoj i opljačkanoj Srbiji. Ta činjenica je toliko tužna, ali i toliko snažna da mi daje volju i snagu da svim političkim sredstvima učinim da se ova vlast skloni sa političke scene i da odgovara za ovo šta je napravila od Srbije.

JSI - Šta je suština Vaše lične političke ideje?
N. S.
Sama suština se bazira na snažnom osečaju jedne prave slobode i jedne prave demokratije. Mislim da suštine proizilaze iz ideala koje imate i iz pravde koju nosite sa sobom. Suština mora da bude čista, bez straha i sa jasnim i opravdanim ciljevima. To je suština moje političke ideje: pravda, istina i pravo što je i logo naše Republikanske partije.

Ono što javnost može da očekuje u skorijoj budućnosti, a tiče se samog postojanja i delovanja Republikaske partije, je to da može u potpunosti da računa na nas kao jednu snažnu opoziciju koja će u ovim teškim vremenima stati isključivo na stranu naroda i raditi u njegovu korist za bolje sutra. To nisu prazna politička obećanja kojih su se građani Srbije naslušali u zadnjih dvadeset godina već jedna čvrsta odluka koja nema drugu alternativu sem pobede naroda, protiv jednog organizovanog političkog zla. Javno obećavam srpskom narodu da nikada neću zaboraviti datu reč koju samovom prilikom izrekao.

JSI - Nezvanično deo javnosti Vas vidi kao "revolucionara" i neretko Vam daje epitet "Balkanskog Čegevare". Da li Vam godi takvo viđenje dela javnosti i koliko ima istine u tome?

N. S. Tačno je da me po tom nadimku raspoznaju ljudi širom sveta u demokratskim i slobodnim zemljama.. Upravo su i oni ti koji su mi dali takav nadimak. Tačno je i to da sam ga dobio odmah posle 5. oktobra 2000. godine. Da li se osećam kao revolucionar ? Apsolutno da? Bio bih lažno skroman kada bih rekao da mi taj nadimak ne godi. jer sama reč "revolucionar" ima posebu težinu i još pritom ako vas porede sa jednim od najvećih revolucionara sveta, onda to tek ima posebnu težinu i značaj.

JSI - Da li možete da nam nešto kažete o događajima u Londonu ove jeseni.. Javnost vrlo malo zna o tome i bilo bi dobro da čujemo Vaš utisak?

N. S. Sam događaj u Londonu je nusproizvod višemesečnih pretnji i pritisaka od strane Aleksandra Vučića kako na postojanje same Republikaske partije tako i na postojanje mene lično. Moj odlazak u London prvenstveno je bio inspirisan željom i odlukom da u srcu svetske politike pokažem i dokažem ko je zapravo Aleksandar Vučić, da pokažem svetskoj javnosti kolika je medijska cenzura u Srbiji, da ukažem na način, na koji preti opozicionim strukturama i čime se sve služi da zavara kako svetsku tako i domaću javnost. Videli ste da sam u Londonu bio uredno prijavljen na skupu i da sam uredno dobio reč od moderatora. Problem je nastao jer pomenuti premijer nije mogao da se pomiri sa činjenicom da je neko imao toliko hrabrosti i političkog uticaja da dođe u London javno ga prozove za sve ono što radi nezakonito, protivustavno i diktatorski u Srbiji. Nikako mu se nije dopala činjenica koju sam izneo da su mediji u totalnoj cenzuri, da je došao silom i nameštenim izborima na vlast i da u ruci držim CD koji ga direktno povezuje više sa delovanjem kriminalne organizacije nego sa mestom premijera Srbije, na kome se trenutno nalazi ( samo trenutno ). U nemogućnosti da nađe odbranu i opravdanje za sve činjenice koje sam izneo i dokaz koji sam javno ponudio, on poseže za svojim najmoćnijim oružijem, a to stu upravo njegovi korumpirani i zastrašeni privatni mediji u Srbiji. Danima pišu laži o meni pokušavajući da mi uruše ugled i smanje moju političku popularnost. Sinhronizovano lažu javnost u Srbiji da sam na taj skup U Londonskoj školi ekonomije upao. ugrozio njegovu bezbednost, i da me je njegovo obezbeđenje izbacilo napolje. Istina je da sam uredno bio najavljen i imao rezervisano mesto deset dana pre njegeovog dolaska u London, kao i da sam dobio regularnu protokolarnu reč od moderatora Lindzija. I istina je da sam najnormalnije sačekao završetak Vučićevog hvalospevnog lažljivog govora u amfiteatru, te da je još surovija istina za njega da sam posle toga ostao još sat ipo vremena u holu univerziteta dajuć i 3 intervjua (jedan za bosanski ‘Avaz’ , jedan za američke i jedan za engleske novine). Takođe, istina je da se londonska javnost itekako ogradila od Vučićevih medijskih novina i objavila da su sve iznete činjenice medija u Srbiji bile lažne i da se, kako Londonska, tako i svetska javnost itekako zainteresovala za sadržaj CD-a, ophođenje prema lideru jedne opozicione partije, cenzuru u medijima i strahovladu koji je Vučić zaveo u Srbiji (hapšenjem lica koja pišu bilo šta sto se ne sviđa Aleksandru Vučić na Fejsbuk, ucene ljudi da će ostati bez posla ako ne pristupe članstvu SNS, ucene ljudi da će dobiti posao ako pristupe). To su činjenice, za koje javnost u Srbiji ne zna i do kojih joj je uskraćeno da dođe. Ja sam i onda pred put u London rekao, kao što to i sada kažem , da nikada više ništa neće biti isto u političkom životu Srbije posle mog gostovanja u Londonu. Zahvaljujući mojoj pravoj proceni političkog trenutka, hrabrosti koju sam pokazao, kao validnim dokazima koje sam imao. Dobio sam mogućnost da u narednih nekoliko dana koje sam proveo u Londonu provedem u razgovorima sa uticajnim ljudima kako političkog zivota u Londonu tako i u svetu. Svet je dobio pravu sliku sadašnjeg stanja u Srbiji i samo potvrdio sliku o Aleksandru Vučiću koju je već imao u svojim procenama. Shodno tome mogu ponovo da vam potvrdim da ništa više neće biti isto u političkim dešavanjima u Srbiji posle mog gostovanja na LSE u Londonu.

JSI - Poruka za građane Srbije?

N. S. Neka građanima Srbije moj postupak i politička smelost bude putokaz i ohrabrenje u njihovom revoltu koji je itekako prisutan. Oslobodite se straha ,slobodno izrazite nezadovoljstvo, ne gledajte u prazne frižidere i ne razmišljajte kako ćete sutra da preživite dan. Ne ispraćajte decu koju ste dizali u inostranstvo pitajući sebe gde ste to pogrešili u vaspitanju, već pokažite ono po čemu smo poznati u celom svetu, a to je da smo jedan hrabar , pošten, slobodouman i častan narod…

Uzmite svoju sudbinu i svoj život u svoje ruke i izađite zaista svi na izbore i olovkom izbrišite ovo ''zlo'' iz političkog života Srbije i nikad im više ne dajte šansu da vam se poigravaju sa životom i ponosom. 

 

Komentara: 0


#   Aleksandar Vučić   Republikanska partija   Zoran Đinđić   intervju   Nikola Sandulović   bez posla   Olja Bećković   Slavko Ćuruvija   Predrag Popović
@avucic @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima