Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Filmski susreti: Izložba plakata „Američki mit ‒ Merilin Monro”

rssBookmark and Share

Niš 19.08.2022. Južna Srbija Info

Izložba „Američki mit ‒ Merilin Monro” predstavlja deo kolekcije fotografija (Bert Stern, Tom Keli, Oto Betmen), plakata (Geleng, Grenson, Burdož), slika (Marijana Vilijams ‒ Holandija, Žilijen Morel ‒ Francuska, Kristof Kompijano ‒ Francuska, Monika Sigeti ‒ Srbija) galerije „StuArts” iz Novog Sada.

Filmski susreti: Izložba plakata „Američki mit ‒ Merilin Monro”

Petak, 19. avgust 2022.

Galerija Niškog kulturnog centra,

u 19 sati

Početkom avgusta ove godine navršilo se 60 godina od smrti legendarne holivudske glumice Merilin Monro posle čije pojave u svetu filma više ništa nije bilo isto. Neki kritičari smatrali su je ženskim pandanom Džejmsa Dina, ali je svakako njena pojava donela osveženje u konvencionalni star sistem koji je u SAD uvek bio dominantan.

Izložba koja je pred nama „Američki mit ‒ Merilin Monro”, kroz plakate, pokriva značajan deo njene karijere, pre svega iz percepcije francuskog kulturnog prostora koji je blizak njenom autoru Nebojši Bošnjaku.
Tu su, pored ostalog, kultni i za karijeru Merilin Monro, možda čak i presudni filmovi „Nijagara” (1953) reditelja Henrija Hataveja, gde joj je partner bio Džozef Koten, kao i „Autobuska stanica” (1956) reditelja Džošue Logana. Tu su i pop-art plakati, čiji je jedan od najznačajnijih simbola svakako bila i Merilin Monro, a tu je i plakat kanskog festivala kao svedočanstvo o tome da je legendarna glumica bila više nego priznata i od zvanično najvažnijeg svetskog filmskog festivala.

Život Merilin Monro, ispunjen usponima i padovima, mnogim razočaranjima u privatnom životu, zatim nedovoljno razjašnjene okolnosti njene smrti, ali i izuzetna karijera koja obuhvata i neka od najboljih kinematografskih ostvarenja u istoriji, intrigiraju već decenijama sve ljubitelje filma, a ova izložba u godini velikog jubileja, samo će dodatno zainteresovati širu javnost da se ponovo pozabavi likom i delom, prerano preminule, slavne holivudske glumice. (Dejan Dabić, filmski kritičar)

 


#   Niš   Filmski susreti   Niški kulturni centar   Dejan Dabić   Holivudske zvezde   Merlin Monro
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima