Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Nagrada Grada Niša „Maleni cvet“ Zlatku Vasiću

rssBookmark and Share

Niš 29.07.2022. Južna Srbija Info

Nagrada Grada Niša za književnost za decu i mlade, za najbolju knjigu proze ili poezije „Maleni cvet“, objavljenu na srpskom jeziku u 2021. godini, dodeljena je Zlatku Vasiću za knjigu „Šušššti ševar“ (izdavač „Kreativni centar“, Beograd).

Foto: Grad Niš
Foto: Grad Niš

Nagradu, koja se sastoji od plakete i novčanog iznosa, laureatu je svečano u Gradskoj kući uručila gradska većnica za kulturu Adriana Anastasov.

Osnovni motiv za pokretanje ove nagrade je potreba da se najmlađim generacijama približi knjiga, čitanje i pisanje, rekla je gradska većnica čestitajući autoru na nagradi.

Suočeni smo sa opadanjem opšte pismenosti, uloge knjige i čitanja. Da bi uticao koliko može na preokretanje tog procesa, Grad Niš je odlučio da afirmiše knjigu i čitanje među najmlađim generacijama upravo preko ove nagrade, istakla je Anastasov.

Glavni junak, odlazi u avanturu u nepoznatu daljinu da bi ispunio rođendansku želju i pronašao dušu. Ali, tek sa povratkom kući spoznaće da su prave vrednosti oduvek bile pored njega, rekao je autor.

Putevi u tuđini nam otvore oči da možemo da sagledamo gde nam je usidreno srce, poručio je autor.

„Šušššti ševar“ je roman koji potvrđuje piščeve dominantne odlike, a kao svoju osobenost izdvaja poigravanje žanrovima i njihovim klišeima. Na taj način iskoračuje iz klasične fantastičke književnosti ka aktuelnim poetičkim tendencijama, zadržavajući težnju ka dobro ispričanoj priči, koliko i dečju imaginaciju, humor i afirmativni pogled na svet.

Nagrada „Maleni cbet“ Grada Niša dodeljena je po šesti put.

 
 

 


#   Niš   književnost   Nagrada Maleni cvet
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima