Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Muž preti da će nas sve zapaliti!

rssBookmark and Share

15.11.2012. Izvor: Rts

Na proleće sledeće godine u Vranju će početi izgradnja sigurne kuće, za pomoć žrtvama porodičnog nasilja. U prihvatnoj stanici od početka godine utočište je potražila 41 osoba, majke sa decom, a volonterima SOS telefona nasilje je prijavilo140 osoba.

ISPOVEST
ISPOVEST

Južno od Niša nema nijedne sigurne kuće. U Vranju je najavljena izgradnja jedne na proleće.

Trpela je batine tri godine, odlučila je da napusti supruga kada je počeo da tuče i decu. Bila je u Sigurnoj kući u Beogradu, sada je u Prihvatnoj stanici u Vranju.

"Imam roditelje, ali ne smem da idem. On preti da nas sve zapali, a drugo mesto nemam", kaže S.S., žrtva naselja.

Od početka godine trideset žena sa jedanaestoro dece utočište od nasilnika pronašlo je u prihvatilištu.

Direktorica centra za razvoj lokalnih usluga socijalne zaštite Dejana Bogdanović kaže da je ovo za njih samo privremeni boravak i da je zabrinjavajuće da se od tih trideset žena njih šesnaest vratilo nasilniku.

Prihvatna stanica deo je Centra za razvoj lokalnih usluga socijalne zaštite, ustanove namenjene pre svega siromašnima. Južno od Niša nema nijedne sigurne kuće.

"Sa zadovoljstvom mogu reći da će izgradnja Sigurne kuće krenuti početkom proleća i biće izgrađena uz pomoć Američke ambasade", kaže Bojana Veličkov, zamenica gradonačelnika.

Miroslava Nedeljković, predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost kaže da bi oni mogli da im, kroz razne aktivnosti, pomognu u pronalaženju posla.

Beograd ima tri sigurne kuće gde žene, žrtve, mogu da se edukuju i završe kurseve.

Vesna Stanojević, koordinatorka Sigurne kuće u Beogradu kaže da žene koje izađu iz sigurne kuće treba da nastave da žive normalno, a ne da se vrate nasilniku, što se često dešava.

SOS telefon za podršku i pomoć ženama i deci radi već deceniju. Najčešće se javljaju nezaposlene žene, ekonomski zavisne od partnera.

"Vranju je potrebna sigurna kuća, jer većina žena koja se javi na SOS telefon nema gde da ode kada napusti muža nasilnika", kaže Alisa Ejdić, volonterka SOS telefona.

Od početka godine na SOS telefon javilo se 140 žena, a istraživanja pokazuju da, u 95 odsto slučajeva, nasilje traje od početka zajedničkog života.


#   Bojana Veličkov
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima