Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Sveti oganj u Srbiji

Bookmark and Share

Beograd 12.04.2015. RTS, Južna Srbija Info

Blagodatni oganj, plamen sa Hristovog groba u Jerusalimu, stigao je u Srbiju praćen državno-crkvenom delegacijom.
Uz plamen Blagodatnog ognja doneta su i dva časna krsta namenjena Crkvi rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu i Hramu vaskrsenja Hristovog u Prebilovcima.

Sveti oganj, RTS
Sveti oganj, RTS

Prvi put plamen Blagodatnog ognja u Srbiju donela je zvanična državno-crkvena delegacija i tim povodom organizovan je svečani doček ispred Hrama Svetog Save.

Oganj je, ispred Hrama Svetog Save uz postrojenu gardu Vojske Srbije, predat patrijarhu Irineju koji ga je sa sveštenstvom podelio građanima.

Ceremoniji u Hramu Svetog Save prisustvovao je i predsednik Tomislav Nikolić.

Nakon što je preuzeo oganj, patrijarh Irinej je sa predsednikom Nikolićem u hramu zapalio sveće i fenjere plamenom sa Ognja, koji je sveštenstvo zatim iznelo iz Hrama kako bi vernici mogli da od njegovog plamena upale svoje sveće.

Posle toga patrijarh, Irinej i predsednik Nikolić poveli su litiju oko Hrama uoči ponoćne Uskršnje liturgije.

Delegacija koja je donela Oganj, predvođena episkopom slavonskim Jovanom i pomoćnikom direktora Kancelarije za KiM Dušanom Jovovićem otputovala je juče na Veleki petak u Jerusalim, gde je učestvovala u molitvenom dočeku silaska Blagodatnog ognja.

Episkom Jovan rekao je večeras novinarima na aerodromu da Oganj i njegovo donošenje u Srbiju ima tri uloge, od kojih je najvažnija da se setimo da je Hrist vaskrsao i da je to prva i osnovna istina naše vere.

Druga uloga je, kako je rekao, potvrda veze naše crkve sa Jerusalimom, a treća je potvrda večne veze srpskog i ruskog naroda, "koji je bio s nama u ovakvim podvizima".

Kako je dodao, blagodatni oganj prenet je u Srbiju uz blagoslov srpskog, ruskog i jerusalimskog patrijarha i uz pomoć ruske crkve i ruskih fondova.

Blagodatni oganj se smatra najvećim čudom pravoslavlja i javlja se vekovima uvek na istom mestu u isti dan, na Veliku subotu.

Za Blagodatni oganj kažu da u prvim minutima nema svojstva vatre, da ne peče i ne gori.

Plamen Blagodatnog ognja neće goreti samo u Beogradu. Sveštenici će ga odneti i u Kruševac, Vranje, Banjaluku.

U ponedeljak će biti u manastirima na Kosovu i Metohiji, prvo u Gračanici. Osim u Srbiji plamen će goreti u hramovima srpske pravoslavne crkve u Republici Srpskoj, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.


#   Beograd   SPC   Patrijarh Irinej   Tomislav Nikolić   Uskrs   doček   Sveti oganj   Jerusalim   Hram Svetog Save
@predsednikrs @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima