Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Za vikend najtopliji deo leta i "prženje" na više od 35 stepeni, a onda veliki pad temperature

Bookmark and Share

27.08.2020. Južna Srbija Info

Iz dana u dan temperature rastu, pa će za predstojeći vikend dostići i 36. podeljak. Meteorolog Nedeljko Todorović najavljuje da se već 31. avgusta očekuje promena vremena i pad temperature od 10-12 stepeni.

Foto: Južna Srbija Info
Foto: Južna Srbija Info

Nedeljko Todorović je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekao da se u Srbiji 29. i 30. avgusta očekuje najtopliji deo leta, sa temperaturama oko 36 stepeni.

Promena nas čeka 31. avusta, a zahlađenje će prvo osetiti stanovnici severa zemlje.

U odnosu na nedelju, u ponedeljak će temperatura pasti za 10 do 12 stepeni i neće prelaziti 25 stepeni. Promena će zatim zahvatiti i ostatak Srbije, očekuju se pljuskovi i grmljavine.

Todorović kaže da će prvih pet dana septembra biti "prijatno svežiji", a nakon toga se opet očekuje otopljavanje i temperature između 25 i 30 stepeni. 

"Vrlo dobro leto" 

Nedeljko Todorović je ocenio da je leto za nama bilo umereno toplo, bez ekstremnih temperatura i kišovito. Ocenio ga je kao "vrlo dobro leto".

Temperature su išle malo iznad prosečnih vrednosti, a avgust će u proseku biti za tri stepena topliji. 

Jun je, kaže, bio ekstremno kišovit, u većini mesta pala je i trostruka mesečna količina padavina. U julu su se padavine stišale, dok su u avgustu lokalni bile velike količine padavina.

Ukazuje da se svežija i toplija leta smenjuju, a u poslednjih 30 godina je, navodi, češće bilo estremno sušnih leta sa velikim brojem dana kada je temperatura išla preko 35 stepeni.

Takve su bile 2012, 2015. i 2017. godina, dok su 2014, 2016. i 2018. bile kišovitije.


#   RHMZ   vremenska prognoza   toplo   leto   Sunce
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima