Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Slavica Đukić Dejanović: Ne svađamo se, nema raskola u partiji

Bookmark and Share

27.01.2015. Danas

– Uverena sam u to da će potpredsednici SPS-a, predsednik IO i članovi Predsedništva stranke biti izabrani u narednih mesec dana.

Slavica Đukić Dejanović: Ne svađamo se, nema raskola u partiji

Predsednik SPS-a Ivica Dačić angažovan je novom obavezom: pošto Srbija predsedava OEBS-u, on je kao ministar spoljnih poslova još zauzetiji nego što je bio. Moraćemo da sačekamo trenutak kada će barem nekoliko dana biti u Srbiji i Beogradu da to završimo – kaže za „Dnevnik“ potpredsednica SPS-a Slavica Đukić Dejanović, na molbu da kaže kada će socijalisti dobiti kompletno novo rukovodstvo.

– Koliko ja vidim atmosferu, nezavisno od toga da li će dosadašnji funkcioneri ostati na tim pozicijama, oni će jednako savesno raditi svoj posao. Sigurno je da će biti određenih osveženja i ono što će Ivica predložiti Glavnom odboru, to će, po mom očekivanju i proceni, biti vrlo dobro prihvaćeno jer u njega imamo neograničeno poverenje svi mi.

Očekujete da će vas Dačić izabrati u svoj tim?

– Kao predsednica Foruma žena, automatski sam članica Predsedništva stranke. A da li ću biti potpredsednica – pa ja bih volela. Ali nije ništa strašno ako se Ivica ne opredeli za to rešenje. Ali, da budem iskrena, volela bih. Mislim da sam i na državnim funkcijama, u političkom i partijskom životu zaista bila od koristi, pre svega partiji. Spremna sam da se menjam i da utičem na druge, da pravim korektnu atmosferu. Ali, znate, ako se ocenjuje da neko drugi to može raditi kao i ja, svejedno je da li će biti taj drugi ili ja.

U javnosti se mnogo spekuliše o tome da li je neko u SPS-u posvađan, da li su Dačić i Ružić na istoj strani… Jesu li to spekulacije ili u tome ima istine?

– To su sve spekulacije. Šta je istina? To da se ne možemo u svemu složiti, istina je da ima disciplinovanih i onih koji ponekad ispolje glasna razmišljanja koja se možda ne uklapaju u zajedničke stavove. A svi koje ste spomenuli, to smo mi iz rukovodstva, koji toliko dugo sarađujemo i očuvali smo partiju u periodu kada je trebalo da bude demontirana, pa mi smo prijatelji i ne možemo se ne voleti. Možemo jedan drugome nešto zameriti, ali svađa sigurno nema, ni raskola u partiji. Vrlo lepo funkcionišemo, što možete videti po proslavama intimnih jubileja, gde smo svi na okupu. Dugo sam tu i svedok sam tih odnosa. Mislim da se mi iz rukovodstva po osećanjima koje imamo jedni za druge, ne odvajamo od onih koje gajite prema porodici.

Sviđa li se vama novi partijski logo, da li je na njemu petokraka, ili ne?

– Meni je to zvezda u usponu, koja se kreće. Ja sam čovek duše, za mene je sve što ima i tu duhovnu komponentu – a zvezda jeste jedan od takvih simbola. Kada hoćete da kažete da je neko ostvario uspeh, onda kažete da je išao preko trnja do zvezda. Mislim da zvezda odražava cilj koji imamo, ako treba, mi ćemo i putem trnja do te zvezde koja se kreće, koja nikako ne može biti fiksna i koja jeste neki simbolički cilj.

Ima nekih koji su očekivali da se SPS na kongresu distancira od Slobodana Miloševića. Kakav je vaš stav o tome?

Da li bi vam smetalo da budete u istoj vladi sa SDS-om i Borisom Tadićem?
– Mi se tu ništa ne pitamo. To me asocira na situaciju kada se razvode roditelji pa dete jako pati i vi ga pitate šta kaže na to, a ono odgovara: „Tata i mama me ništa ne pitaju“.

– Milošević je, kao i svaki čovek koji je na značajnoj državnoj i političkoj funkciji, sigurno imao i određene greške i pozitivne stavove. Mi i danas govorimo o tome da je Dejtonski sporazum vrlo značajan i dobar politički korak, kao i da je dobro što imamo Rezoluciju 1244 SB UN. To je delo Slobodana Miloševića. Uvek iskreno govorim šta je meni strano za taj period u kojem je Milošević bio najuticajniji političar našeg regiona i zemlje. To je bio medijski mrak, s kojim nisam mogla da se složim i komentarisala sam ga i u to vreme. Da budem iskrena, u tom periodu su započela politička ubistva. Ne može prvi čovek države biti kriv za sve, ali se to vezuje za taj period. I to su dve mrlje, o kojima mogu govoriti kao o nečemu čega želim da se odreknem. Ali odreći se sopstvene prošlosti, to znači pitanje kako živeti u budućnosti, kao neko drugi? Promeniti identitet? Ja vam nisam iz te priče.

Jeste li zadovoljni tretmanom koji SPS ima u vladajućoj koaliciji i učešćem socijalista u Vladi?

– Mislim da su socijalisti dobili više nego značajne resore. Kad se u raspodeli obaveza poljoprivreda, energetika i diplomatija dodele socijalistima, to je nešto čime objektivno ne možemo biti nezadovoljni, pošto je Vlada mogla biti formirana i bez nas. Dakle, mi jesmo zadovoljni i delimo odgovornost. Ali svesni smo toga da je to procena premijera da angažuje i socijaliste i druge stranke vladajuće koalicije. Vrlo mi godi i ponosna sam na konstataciju koju sam čula od gospodina Vučića da socijalisti nisu u Vladi zato što vlast ne može bez njih, već zato što je s njima kvalitetnija.

Znači, ne verujete da SPS može, posle analiza rada ministarstava, biti isključen iz Vlade?

– S pozicije poslanika nemam uvid u to kako Vlada trenutno funkcioniše. To će analizirati pre svega premijer i naš većinski koalicioni partner i oceniti kako ministri rade. Mogu da kažem svoj stav. Ne verujem da može postojati bolji ministar spoljnih poslova nego što je  to Ivica Dačić.

Svetlana Stanković

Komentara: 0


#   SPS   Slavica Đukić-Dejanović   Ivica Dačić   intervju   Slavica Đukić Dejanović   Branko Ružić   diplomatija
@socijalisti @DacicIvica @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima