Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Godfri prvi put u Nišu

rssBookmark and Share

Niš 03.12.2019. Južna Srbija Info

Ambasador SAD, Nj.E. Entoni Godfri, boravi danas prvi put u Nišu, nakon njegovog dolaska u Srbiju. Američkog ambasadora primio je gradonačelnik Darko Bulatović.

Godfri prvi put u Nišu

Na sastanku u Gradskoj kući obostrano je izraženo zadovoljstvo dosadašnjim rezultatima i ocenjeno da nema prepreka da se ta saradnja ne unapredi i proširi i u budućnosti, u svim oblastima.

Kao jedan od primera istaknut je projekat Novi Niš, koji realizuje američka kompanija Clean Earth Capital, i gde se, kako je rečeno, očekuje da do proleća bude uspešno okončana prva faza koja će omogućiti nastavak radova na stvaranju jednog potpuno novog dela Niša.

Gradonačelnik je Ambasadora Godfrija upoznao i sa potencijalima Niša u privrednom, obrazovnom i kulturnom segmentu, a posebno sa naporima koje lokalna samouprava u saradnji sa Vladom i Predsednikom Srbije preduzima kako bi se Niš učinio boljim mestom za život, ali i poslovanje, posebno u smislu privlačenja novih investitora, i kada su u pitanju veliki infrastrukturni projekti, poput fabrike za preradu otpadnih voda u pitanju, i kada je reč o organizaciji i unapređenju rada institucija lokalne samouprave bitnih za funkcionisanje privrede.

Posebno je istaknut značaj obrazovnih sistema, od srednjih škola do Univerziteta, kao izvora stručnih kadrova koji Niš i izdvajaju od ostalih gradova u Srbiji i čine jedan od osnovnih preduslova za privlačenje novih investitora.

Na sastanku je istaknuta i važnost Američkog kutka koji je i prvi te vrste otvoren u Srbiji, i posebno naglašen značaj učešće Američke agencije za razvoj (USAID) u realizaciji brojnih razvojnih projekata u Nišu u prethodnih više decenija.

Gradonačelnik Bulaatović i Ambasador Godfri su se složili da je, na planu politike, izuzetno važan nastavak procesa pristupanja Srbije Evropskoj uniji u čemu Srbija ima podršku Amerike, a Gradonačelnik je naglasio da je na tom putu najvažnije očuvati mir, kao osnovni preduslov svakog napretka i boljitka.

Komentara: 0


#   Niš   SAD   Darko Bulatović   Ambasada SAD   Entoni Godfri
@DarkoBulatovic_ @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima