Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Niš u znaku Nadežde Petrović

rssBookmark and Share

Sićevo 08.09.2015. RTS

U kulturi grada Niša ovih dana su brojni događaji posvećeni vizionarskim idejama slikarke Nadežde Petrović - u pozorištu je održana predstava o njenim poslednjim danima u valjevskoj bolnici gde je tokom Prvog svetskog rata bila dobrovoljna bolničarka, u galeriji "Srbija" je retrospektiva njenjih dela.

Niš u znaku Nadežde Petrović

Najviše se o njoj možda govori na Sićevačkoj koloniji koja je i ove godine okupila desetak renomiranih slikara.

Nadežda Petrović je pre 110 godina u Sićevu, selu kod Niša osnovala prvu slikarsku koloniju. Živopisna Sićevačka klisura inspirisala je slikarku da prvi put okupi slikare iz tadašnje Jugoslavije na jednom mestu.

"Donosila je nove ideje, to je zaista u to vreme bilo začuđujuće, da organizujete slikanje u pleneru, da sićevo postane neka vrsta našeg barbizona, je li", kaže Radmila Kostić, kustos.

O Nadeždinom vizinarstvu govori i slikar Đuro Lubarda, bratanac slavnog Petra Lubarde.

"Ja bih voleo kad bi svi mi mogli da sazremo, da nasledimo njen put, na kraju to nam je i obaveza, sama činjenica da je ona boravila ovde je impozantna i mislim da je njen duh ovde jako prisutan", kaže Đuro Lubarda, slikar.

Da je Nadežda u Sićevu, između ostalog, želela i da se umetnici druže s meštanima, potvrđuje i Srećko Stanković koji ovde dočekuje umetnike više od 15 godina.

"Neki kontakti se razviju i u prijateljstva koja traju decenijama, čak je i sama Nadežda Petrović imala kontakt sa izvesnom porodicom iz Sićeva", kaže Srećko Stanković, domaćin kolonije.

Zbog Sićevačke kolonije u Nišu nastala i Galerija savremene likovne umetnosti u čijoj zbirci ima na stotine platna renomiranih slikara učesnika kolonije."Nemamo prostor za stalnu postavku likovne kolonije Sićevo, što je van svake pameti, da posle 50 godina od obnavljanja kolonije praktično grad nije sagledao jedan takav prostor", kaže Milić Petrović, direktor Galerije savremene likovne umetnosti, Niš.

Nadežda Petrović, slikarka, sinonim savremenog slikarstva na ovim prostorima, sve poteškoće je razumela i pre 100 godina, na sreću umetnika od ideja nije odustajala.

RTS


#   Sićevo   Nadežda Petrović   Sićevačka klisura   umetnost   Radmila Kostić     Srećko Stanković   slikarstvo   Milić Petrović
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima