Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Poslednji sloj asfalta: Istočni krak Koridora 10 ka Bugarskoj biće otvoren 9. novembra

rssBookmark and Share

Bela Palanka 28.10.2019. Južna Srbija Info

Danas je postavljen poslednji sloj asfalta na deonici Prosek – Crvena reka nakon čega će biti urađena vertikalna i horizontalna signalizacija kako bi se izvršila završna testiranja tunela Bancarevo sa galerijom.

Poslednji sloj asfalta: Istočni krak Koridora 10 ka Bugarskoj biće otvoren 9. novembra

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović, izjavila je da će istočni krak Koridora 10 ka Bugarskoj biti pušten u saobraćaj 9. novembra.

Od 9. novembra imaćemo kompletan auto-put do Bugarske, to je veoma važno za tranzitni saobraćaj kroz našu zemlju, ali i za nas, jer više nema magistralnog puta, sve je auto-put. S druge strane, u saobraćaj puštamo i deonicu od Surčina do Obrenovca, čime će se smanjiti gužve na ulasku na auto-put „Miloš Veliki“. Kao što je Koridor 10 važan zbog tranzita, tako je „Miloš Veliki“ važan za građane u Srbiji“, rekla je ona.

Mihajlovićeva je dodala da će se u narednim mesecima izvršiti analize u vezi sa gradnjom Koridora 10 kako nam se nikada više ne bi ponovile situacije sa ovog gradilišta.

„Izanaliziraćemo sve, da vidimo šta se dešavalo u poslednjih dvadeset godina na izgradnji ovog koridora i šta ne sme da nam se ponovo desi. Jer danas više nema početka radova niti uzimanja kredita ukoliko svi pripremni radovi nisu završeni, od dobre tehničke dokumentacije, obavljene eksproprijacije, do izdatih građevinskih dozvola“, rekla je ona.

Danas je postavljen poslednji sloj asfalta na deonici Prosek-Crvena reka nakon čega će biti urađena vertikalna i horizontalna signalizacija kako bi se izvršila završna testiranja tunela Bancarevo sa galerijom, izjavio je danas Aleksandar Senić, direktor Sektora za izgradnju Koridora Srbije. Na Istočnom kraku Koridora 10 nalazi se 87 mostova, pet tunela, pet saobraćajnih petlji, a ugrađeno je oko 780.000 tona asfalta, iskopano oko 12,5 miliona kubika materijala, dok je u nasipe ugrađeno oko 9,5 miliona kubika materijala.

Posle Grdeličke klisure ovo je najteža deonica na Koridoru 10, tu su na žalost loše izvršena geotehnička ispitivanja i morali smo da menjamo skoro celu projektno tehničku dokumentaciju paralelno vršeći dodatna geotehnička istraživanja, izmenu projekata i izvodeći radove", rekao je Senić.

Izgradnja Istočnog kraka finansira se iz kredita Evropske investicione banke, Evropske banke za obnovu i razvoj, Svetske banke i dela koji je Srbija isplatila iz budžeta. Do sada je za Istočni krak Koridora 10 isplaćeno 476 miliona evra za 87 kilometara, što je oko 5,5 miliona evra po kilometru računajući i pet tunela čija je ukupna dužina oko tri kilometra, rekao je Aleksandar Senić.

Najveći izazov na Istočnom kraku bila je kosina šest kod tunela Bancarevo gde je rešenje pronađeno u produžetku jedne od tunelskih cevi galerijom što je izvedeno za nekoliko meseci.

Šef projekta Istok u Koridorima Srbije Dušan Mijuk izjavio je da je reč o impresivnom neimarskom poduhvatu u kome je najveći izazov na izgradnji bila borba sa prirodom.

"Stabilizacija je izvršena na 40 kosina, na deonici Bancarevo - Crvena reka na 26 kosina i na 14 kosina koje se nalaze na deonici Prosek – Bancarevo“ rekao je Dušan Mijuk i naglasio da je bilo 4-5 kosina nalik onima u Grdeličkoj klisuri. 

Komentara: 0


#   Bela Palanka   auto-put   Zorana Mihajlović   koridor 10   Koridori Srbije   Prosek selo   Crvena Reka
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima